10 miljoner elbilar rullar snart på världens vägar

3517
Vid årets slut kommer det totalt sett att rulla nästan tio miljoner laddbara bilar världen över.

Covid-19 har drabbat industrier och företag hårt, inte minst bilhandlarna. Men trots detta ökar försäljningen av elbilar. En ny rapport visar att nästan 10 miljoner elbilar kommer att rulla på världens vägar vid årets slut.

För bilhandlarna har det här året hittills varit ett mörkt år, med undantag för försäljningen av elektrifierade bilar. Det visar en rapport från Internationella Energirådet, IEA. De tror att försäljningen av rent fossildrivna bilar kommer backa 15 procent sett till helåret 2020. Däremot kommer de laddbara alternativet behålla sin efterfrågan från i fjol.

Det betyder att vid årets slut kommer det totalt sett att rulla nästan tio miljoner laddbara bilar världen över – en rejäl uppgång jämfört med de 17 000 som fanns i början av förra decenniet.

LÄS ÄVEN: Elbilen som körde runt på Stockholms gator för 100 år sedan

Långsiktig vision krävs

Enligt IEA finns det flera anledningar till elbilarnas framväxt. Dels alla miljöpolicys och regler som många länder infört, dels skatter, inköpssubventioner, rabatter på vägtullar/parkeringar samt utsläppsfria zoner som haft effekt.

I Sverige exempelvis har vi i dagsläget ett system där bilar med lågt utsläpp subventioneras med upp till 60 000 kronor. Så är det även i många andra länder. Däremot har vi här ännu inte några riktade insatser som exempelvis lägre trängselskatt eller parkeringsrabatter.

Enligt IEA kommer tydliga regleringar vara pådrivande i övergången, men regeringar och myndigheter måste även se till att det finns en långsiktig vision.

LÄS ÄVEN: Med elbil genom Europa

Källor: Ny Teknik IEA