10 tips innan du stänger fritidshuset för säsongen

3928
Under hösten bommar de flesta igen sommarhuset. Med rätt förberedelser kommer du förhoppningsvis hitta huset i samma skick som när du lämnade det.

Hösten är på ingång och det är snart dags att stänga fritidshuset för den här gången. Men vad bör du tänka på innan du bommar igen? Vi har samlat ihop de bästa tipsen.

De flesta bommar igen fritidshuset någon gång under hösten. Med rätt förberedelser kommer du förhoppningsvis hitta huset i samma skick som när du lämnade det.

 1. Fryssäkra vattenledningar, öppna kranar, häll i frostskydd. En vanlig skada, som kan orsaka stora besvär, är att vattenledningar fryser sönder. Det bästa sättet att fryssäkra dem är att stänga av vattnet och tömma ledningarna. Stäng av vattnet till disk- och tvättmaskin, så att det inte är något vattentryck. Glöm inte att fryssäkra toalettstol och avloppskrökar också. Öppna alla vattenkranar vid tvättställ, dusch och diskho. Töm alla husgeråd som innehåller vatten, exempelvis espresso- och kolsyremaskin. Häll frostskyddsmedel i diskho, tvättställ, toalettstol och golvbrunnar. Det kan du göra bland annat genom att hälla i rödsprit. Blanda 1 del vatten, 1 del rödsprit så klarar det ner till 28 minusgrader.
 2. Behåll 15 grader. Många väljer att ha värmen på i huset i stället för att stänga av vattnet. Fast misstaget folk gör då är att ha för låg värme. För att vara säkrad mot sönderfrysta vattenledningar, bör temperaturen inomhus vara minst 15 grader. Detta för att värmen ska räcka till vid köldknäppar och nå ut i hela huset. Om inte värmen når ut riskerar trycksatta vattenledningar, som ofta är dragna i golv och ytterväggar, att frysa. Tänk på att lämna skåpsdörrarna öppna om du har diskbänken mot en yttervägg, så att värmen kan cirkulera även där.
  Obs! Se till att inget brännbart ligger mot elementen, på grund av risken för brand.
  Att ha värmen på i huset i stället för att stänga av vattnet och tömma ledningarna, innebär ytterligare en risk: det kan bli strömavbrott. Om strömavbrottet sker när det är sträng kyla ute, tar det bara några timmar innan huset är så nedkylt att vattenledningarna kan frysa sönder.
 3. Orolig för åskan? Dra ut alla kontakter då är du på den säkra sidan. Å andra sidan blir det då svårt att behålla lite värme kvar i huset om dina element är kopplade till eluttag. Det här är en avvägning man får göra. Här kan du läsa mer om hur du stänger av elen på rätt sätt.
 4. Försvåra för råttor och möss att ta sig in. Om du vill undvika påhälsning från råttor och möss, töm skafferiet. Tänk på att möss och råttor behöver mindre än en centimeters glipa för att flytta in och att de kan ställa till med stor skada inomhus, exempelvis tugga sönder elledningarna. Täpp därför till deras potentiella ingångar. Häng undan madrasser, kuddar och täcken som möss och råttor gärna använder som bomaterial.
 5. Stäng av kyl och frys. Vid strömavbrott kan maten förstöras och smältvatten rinna ut och skada golvet. För att inte prata om stanken av rutten mat som kommer att möta dig när du öppnar upp huset på nytt.
 6. Säkra luftcirkulationen. Öppna luftventilerna för att säkra god luftcirkulation och motverka fukt- och mögelangrepp.
 7. Lämna inte kvar värdesaker. Orolig för inbrott? Lämna inte kvar några dyrbara saker i fritidshuset. Det är också bra att låsa in stegar och andra föremål som kan underlätta för en tjuv att ta sig in i huset. Ett bra tips är att koppla läckage- och brandvarnare till inbrottslarmet. En båt som står uppställd på tomten är lätt att stjäla. Se till att den är försedd med godkänt lås. Lås in båtmotor, räddningsbåt, elektronisk utrustning och andra lösa inventarier från båten. Läs mer om förvaring av båtmotor.
 8. Gör en utvändig kontroll av huset. Se till att taket är helt och att det inte finns några skador på takpapp eller takpannor. Rensa hängrännor och stuprör från löv och annat skräp som kan orsaka stopp. Täck över skorstenen för att undvika vattenskador inomhus. Men se till att luft kan cirkulera. Placera avledningsrännor från stuprörens mynningar, för att leda bort regnvatten från huset. Kontrollera att alla fönster och dörrar är stängda och låsta. Stäng källarluckor och se till att det inte finns några andra öppningar som skadedjur kan ta sig igenom.
 9. Ta en tur på tomten. Finns det träd och grenar som börjar se dåliga ut? Ta bort dem, då de kan orsaka skador på ditt hus vid storm. Ta in trädgårdsslangen och töm utomhuskranen på vatten genom att ta bort snabbkopplingen. Kvarvarande vatten i kranen kan orsaka stora skador.
 10. Titta till ditt fritidshus med jämna mellanrum. Be en granne om hjälp. Ni kanske kan komma överens om att turas om att titta till varandras hus.

Läs även:
Trygg Hansa
If försäkringar
Byggahus.se