10 tips – Så firar du en hållbar påsk

1274
Bild: MostPhotos

Påsken närmar sig och med den all god mat, pynt och godis. Och precis som med andra högtider kan du se till att påskfirandet blir hållbart. Här tipsar vi hur du med små åtgärder lyckas med en klimatsmart påsk.

ENERGI:

 1. Satsa på energieffektiva lampor. LED, halogen och lågenergi eller varför inte påskinspirerade LED-ljusslingor.
 2. Använd Vattenkokare. Koka upp vattnet till potatisen eller äggen i en vattenkokare istället för på spisen. En vattenkokare är snabbare och dessutom mer energismart eftersom den drar hälften så mycket energi som en spisplatta.

LÄS MER:  5 smarta tips för vattenkokare

 1. Använd äggkokare. Energimyndighetens test visar att det är bäst att koka äggen i en äggkokare. Det som gör äggkokaren så effektiv är att det behövs mindre vatten än i en kastrull. Äger du ingen äggkokare använd vanlig vattenkokaren och i tredje hand en kastrull. Men då är det viktigt att du använder lock så att värmen hålls kvar, då sparar man energi.

LÄS MER: Så kokar du ägg- xtra energismart 

 1. Kastruller och stekpannor bör ha plana bottnar som passar till plattans storlek. Sätt lock på kastrullen när du tillagar maten – då använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om du inte har locket på.
 1. Minska matsvinnet genom bra planering. Både när du handlar och sen lagar maten. Kolla in denna portionsguide om du är osäker på mängden. Om du förvarar överbliven mat i kyl eller frys, kontrollera att du har rätt temperatur både. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Tänk på att varje minusgrad ökar energianvändningen med cirka 5 procent.

LÄS MER: Så sparar du energi i köket

 1. Städa smart. Stäng av elementen när du vädrar och släpper in våren genom dörrar och fönster. Se till att du har så mycket smutstvätt att den fyller hela maskinen. Använd tvättmaskinens sparprogram. Tvätta i lägre temperatur om det är möjligt. 40 grader istället för 60 halverar nästan energianvändningen. Kör sparprogram även när du diskar i diskmaskin. Om du diskar för hand skölj i en balja istället för under rinnande vatten.

LÄS MER: 7-tips – så sparar du energi i badrummet

Påskslingor

PYNT:

 1. Duka och dekorera. Skippa engångsprodukter som papptallrikar, plastglas och pappersdukar. Duka och dekorera med saker du har hemma eller har plockat i naturen. Björkris, löv, de första blommorna. Var vaksam med påskfjädrar då det kan vara svårt att veta om de kommer från levande fåglar. Behöver du fler påskpynt, besök loppisar och secondhand butiker.
 2. Måla ägg. Köp ekologiska eller kravmärkta ägg. Använd naturliga färger till målningen. Exempelvis strimlad rödkål för att få blåa ägg, frusen spenat för spräckligt gröna, gurkmeja för gula, skivade rödbetor för brunrosa och rödlök för att äggen ska bli röda.
  Tips: För mönstrade ägg bind dem med snöre, gummisnoddar eller ett spetsband innan du lägger ner dem i färgbadet.
 3. Påskägg. Att spara sina påskägg från år till år är det mest miljövänliga, det är ju ändå innehållet som räknas mest. Köp ekologiskt eller fairtrade-märkt godis eller gör eget hemmagjort snask. Ett alternativt till godis kan vara att fylla ägget med en leksak eller pyssel.
Bild: MostPhotos

MAT:

 1. Köp KRAV-märkt och ät mer vegetariskt. Om du tycker att det känns jobbigt att byta ut allt kött på påskbordet, byt ut bara några kötträtter till gröna alternativ. Satsa på bra kött, närproducerat och KRAV-märkt. Välj sill istället för lax eller ål.  Ålen är akut utrotningshotad och fridlyst så den bör undvikas helt. Här är WWF:s lista över rödlistade fisk och skaldjur.

Om du grillar, köp miljömärkt kol och använd tändpapper eller eltändare som ger noll koldioxidutsläpp istället för tändvätska. En tändning med tändvätska motsvarar att köra två kilometer med en liten, bränslesnål bensinbil – eller åtta med biogas*

TIPS:

En rolig påsklek i Corona-tider är att samla familj och vänner digitalt och via videomöte köra tävlingen ”vem har målat det finaste påskägget”.

 

Källor: wwf.se, energimyndigheten.se, myrorna.se, telgeenergi.se, klimatkompensera.se

* Utredningen ”Emissioner av växthusgasen koldioxid vid användning av olika tändprodukter vid uppstart av grillar m.m.” Macoma Miljöutredningar, maj 2007.