5 sätt att klimatbanta – Hudiksvalls klimatrådgivare tipsar

1057
Minska din klimatpåverkan genom att cykla eller gå eller åk kollektivtrafik när det finns.

Visste du att lokala energi- och klimatrådgivare finns över hela landet? Det är en kommunal service som förmedlar opartisk och kostnadsfri rådgivning. Här ger Hudiksvalls klimatrådgivare Johan Ringmar sina 5 bästa tips för en minskad klimatpåverkan.

Energi- och klimatrådgivningen i Gävleborg, precis som i resten av Sverige, jobbar med att förmedla opartisk och kostnadsfri rådgivning i energianvändning och klimatfrågor. Arbetet finansieras till stor del av staten och Energimyndigheten.

En av rådgivarna är Johan Ringmar som ansvarar för regionen Hudiksvall. Här ger han sina 5 bästa tips till den som vill minska sin klimatpåverkan:

1. Se över ditt flygande
Semestra gärna på närmare håll och ta tåget om det är möjligt.
Måste du flyga kan du ta reda på din resas koldioxidutsläpp på FN-organets ICAO:s hemsida eller googla ”ICAO Carbon Calculator”.

2. Kör mindre bil
Cykla eller gå kortare sträckor och använd kollektivtrafik när det finns. Ta tåg när du ska långt. Hyr en bil när du kommer fram om det är ett måste.

3. Minska din energianvändning
Att minska flyg- och bilåkande är att spara energi men hemma i sin bostad kan man också göra insatser. Spara på el genom att byta till LED-belysning, sätt tajmer på utomhusbelysning och släck i rum du inte vistas i. Man kan också sänka temperaturen inomhus och ha lite mer kläder på sig.

4. Fundera på vad du äter
I Livsmedelsverkets broschyr ”Hitta ditt sätt” finns tips och råd om mat som inte bara ger ett lägre klimatavtryck utan kan leda till en bättre hälsa.

5. Konsumera annorlunda
Att varor vi köper kan ha stor påverkan på klimatet är något vi kanske inte alltid reflekterar över. Själv har jag bestämt mig för att lappa min jeans åtminstone en gång istället för att köpa nya när de går sönder. För den som vill fördjupa sig i ämnet kan jag tipsa om ”Konsumenterna och miljön 2018” som är en rapport från Konsumentverket om möjligheterna att göra val med mijöhänsyn.

LÄS MER:
5 smarta tips för vattenkokare
10 knep för att minska din energikonsumtion
Så håller du kylan ute och värmen inne – 7 tips