Tema: Energismart sommarstuga

5 smarta energiknep för sommarstugan

1. Styr innertemperaturen på distans

Det låter väldigt avancerat, men behöver inte vara det. Idag finns enkla och billiga lösningar hos de flesta återförsäljarna av hemelektronik. Allt du behöver är en stabil internetuppkoppling och en smart termostat. Dels kan du hålla koll så att innertemperaturen är den rätta när du inte är där, men också vrida upp så att det är varmt och mysigt lagom tills du är framme.
För dig med direktverkande el: Enklaste är att koppla en ”smartplug” mellan stickkontakten i väggen och elementet. Då kan du slå på och av strömmen via exempelvis wifi eller sms.
Du som har luftvärmepump kan enkelt fjärrstyra den via wifi. Det är också en bra lösning för fritidshuset oavsett årstid eftersom luftvärmepumpen kan ge både kall och varm luft.

2. Välj rätt vitvaror och elapparater

Gamla kylar, frysar och spisar kan vara extremt energikrävande samtidigt som moderna dito för det mesta är bra mycket mer energisnåla. Om du räknar med att ha fritidshuset en längre tid, kan det därför löna sig att investera i nytt. Du kan spara flera hundra kronor per säsong. Eldrivna gräsklippare och trimmers kostar också mindre i förbrukad el än bensindrivna dito. Och så både låter de ju mindre och är utsläppsfria, vilket är ett plus.

3. Ta vara på sommarsolen

Sommar är (förhoppningsvis) lika med sol, men också under en mulen dag fungerar solpaneler utmärkt och kan sänka dina kostnader avsevärt. Dessutom kan du skicka tillbaka den el du inte behöver ut på Ellevios nät och få betalt. I vår stora solcellsguide hittar du all den information du behöver.

4. Stäng av och dra ur sladden

En av de största dolda strömförbrukarna är alla apparater som står i stand by-läge. Det kan gälla din teve, dator eller egentligen allt som kan sättas i viloläge eller stängas av med en fjärrkontroll. Här ska du se till att stänga av själva strömbrytaren. Detsamma gäller de laddare som för det mesta sitter kvar i eluttaget. Faktum är att laddarna drar el även när inget laddas. Ha för vana att dra ur sladden efter avslutad laddning.

5. Se över isoleringen

Ett välisolerat hus värms upp snabbare och behåller värmen längre. Välisolerade fönster och dörrar liksom vid behov även tilläggsisolering av väggar och husets vind är ett smart sätt att få ner värmeförlusterna och därmed energikostnaden.

Källor: Elsäkerhetsverket, energirådgivaren.se, byggahus.se

Tema: Energismart sommarstuga

Guide: Energismart sommarstuga

Läs mer