5 smarta tips för vattenkokare

8172

Dagens vattenkokare är både energieffektiva och har låg energianvändning – även i standby-läge. Det visar ett test som Energimyndigheten gjort och ger flera smarta tips hur man hushållar med energin när det gäller vattenkokare.

Energimyndigheten testade åtta vattenkokare och tog hänsyn till tre områden; energianvändning, uppvärmningstid och användarvänlighet. Testet visade att samtliga modeller var energieffektiva och att vattenkokare är ett snabbt sätt att värma vatten.

Alla de testade vattenkokarna hade reglerbar temperatur. Fördelen med det är att om man inte behöver kokande vatten så kan man enkelt minska energianvändningen med 35 procent genom att sänka temperaturen till 80 grader. För det enskilda hushållet är besparingen marginell men på det stora hela har det betydelse.

Lägre gradantal gör skillnad

Om en miljon av Sveriges drygt 4,6 miljoner hushåll kokar två kannor vatten per dag går det åt mellan 86 och 140 miljoner kilowattimmar per år, beroende på vilken av de testade vattenkokarna som används. Om de istället skulle värma vattnet till 80 grader kan de tillsammans spara motsvarande den årliga elanvändningen för 5 500 till 7 000 villor*.

År 2020 ska EU:s energianvändning ha minskat med 20 procent. För att uppnå detta ställs så kallade ekodesignkrav på vissa produkter i lagen om ekodesign. Vattenkokare har inga EU-gemensamma ekodesignkrav motsvarande de som i dag finns för kaffebryggare.

Trots detta visar testet att vattenkokarna generellt har en låg energianvändning i standby-läget, från 0 watt till 0,4 watt. Vattenkokare är en av de produkter EU diskuterar att ta fram krav på resurseffektivitet för i framtiden.

Helena Nilsson vid Energimyndighetens Testlab ger tips för vattenkokare:
  1. Vattenkokare med reglerbar temperatur sparar både tid och energi då vattnet får rätt temperatur direkt.
  2. Varmhållning kan vara praktiskt men ökar energianvändningen.
  3. Välj en lagom stor vattenkokare utifrån önskemål och behov.
  4. Skalan på kannan ska vara tydlig så att man fyller lagom mycket vatten – varken för lite eller för mycket.
  5. Prova att handen passar i handtaget och att kannan inte är för tung eller för klumpig.

 

*Räkneexemplet baserar sig på resultaten för de testade vattenkokarna och att ett villahushåll använder 5 000 kilowattimmar hushållsel per år.

Källa: Energimyndighetens Testlab