5 tips för dig som funderar på att skaffa en elektrisk fritidsbåt

4089
Om du kör mycket med en liten båt kan du spara pengar med en el-utombordare. Men om du kör med en större el-utombordare är det dyrare jämfört med motsvarande bensinare.

Ett hållbarare levnadssätt även på fritiden kan till exempel innebära att du kör en elektrisk fritidsbåt istället för en fossildriven. Men tänk på det här innan du skaffar en.

Om du kör mycket med en liten båt går det att spara pengar med en el-utombordare. Större el-utombordare däremot är än så länge för dyra jämfört med motsvarande bensinare, säger Olof Cerne, miljöforskare och konsult på Ecotraffic i livetombord.se 

Läs mer: Så blir din sommarstuga energismart

Så väljer du rätt elmotor:

1 Fundera på hur du använder din båt. Om du kommer att åka långa eller kortare sträckor. Om du fraktar mycket prylar, kommer ha flera passagerare ombord, eller bara tar båten ensam för att fiska.

2 Ta reda på om elmotorn är anpassad för saltvatten. Om båten ska användas på västkusten eller i Östersjöns bräckta vatten. Det finns motortillverkare som erbjuder olika utombordarserier för bruk i insjö- respektive saltvatten.

3 Fundera på vilken motorstyrka du ska ha. En avgörande faktor är förstås båtstorleken. De mindre utombordsmotorerna har 300 till 500 watt. Dessa elmotorer passar bra att använda till småbåtar som jollar eller mindre gummibåtar, förutsatt att man i huvudsak vill köra korta sträckor i låg fart eller fiska med max två personer ombord. Mellanstora motorer, på 500 till 1200 W, passar på motorbåtar avsedda för lite längre turer eller till mindre segelbåtar. Motorer i de här storleksklasserna saknar i regel inbyggda batterier, så de kräver anslutning till ett externt marinbatteri (finns undantag som har inbyggda batterier i sina små utombordare.)

Läs mer: Tips för en klimatsmart vardag

4 Fundera på typen av batteri. Hur långt du kommer innan batterierna behöver laddas avgörs bland annat av hur fort du kör, motorns effekt, storlek och stigning på propellrar, batterikapacitet och båttyp. Rent generellt kan man säga att ju större effekt en motor har, ju mer energi drar den och desto kortare räckvidd. Ett kraftigare batteri, eller flera batterier, ombord är en lösning för att få längre räckvidd, men det är inte optimalt i en liten gummibåt eller jolle, bland annat med tanke på vikten.

5 Fundera på vilken teknik som används i motorn. Är du i köpartagen bör du undersöka om den aktuella motorn är steglös, vilket är att föredra. I steglösa motorer regleras varvtalet sömlöst med så kallad pulsbreddsoptimering, vilket ger lägre energiförluster och batterier som varar längre. I enklare och billigare el-utombordare regleras varvtalet i steg med så kallade resistorer, vilket innebär energiförluster.

Läs mer: Drönare gör framtidens flygplatser mer miljövänliga
Källa: livetombord.se