6 elsmarta tips för sommarens balkong och trädgård

2953
När kvällarna går över i allt mörkare nätter är det fint att belysa både uteplats, fasad, rabatter, träd och gångar. För din trädgård finns en mängd olika typer av belysning som laddas med hjälp av solen.

Sommar, sol och ”hemester” – kanske är det i år som balkongen eller trädgården får lite extra kärlek och omsorg?

För den som vill göra fint, finns en mängd smarta elprylar som gör både utehänget och trädgårdsjobbet skönare.

Sluta frysa

Svenska sommarkvällar i all ära – de är ljuvligt ljusa, men tyvärr också kalla. Med infravärme på balkongen eller uteplatsen blir kvällarna varmare och skönare. En infravärmare fungerar på så vis att den överför värme utan att värma upp luften. Det är i stället de föremål och människor som sitter under värmaren som värms upp. På så sätt går ingen energi förlorad, vilket gör en infravärmare betydligt mer energieffektiv än exempelvis ett elelement.

Mysigt med belysning

Med belysning på balkong eller uteplats blir kvällen längre samtidigt som det blir mer hemtrevligt. När kvällarna går över i allt mörkare nätter är det också fint att belysa både uteplats, fasad, rabatter, träd och gångar. För din trädgård finns också en mängd olika typer av belysning som laddas med hjälp av solen. Häng upp i träd eller stick ner i marken längs med gångar eller rabatter.

Läs mer: Så får du bästa utebelysningen

Smartare grillning 

Med en elgrill behöver du inte bekymra dig lika mycket om sot och rök. Extra viktigt förstås om du vill grilla på balkongen. Hur mycket grillyta behöver du? En elgrill finns i alla storlekar – från liten bordsgrill till en stor som står på marken. Ditt utrymme och mängden mat får avgöra.

Tystare gräsklippning

Inte nog med att den gör jobbet själv, en robotgräsklippare är dessutom tyst jämfört med en sedvanlig bensindriven dito. Men det finns också många elektriska gräsklippare att välja mellan för dig som hellre klipper själv. Batteri eller sladd är en smaksak.

Läs mer: Tips för en klimatsmart vardag

Enklare med batteri

När vi ändå är inne på batteridrivna trädgårdsverktyg, också här finns det mesta för trädgårdsälskaren. Och att använda verktyg med batteri är smidigt eftersom det underlättar trädgårdsarbetet på flera sätt. Dels slipper du förstås de höga ljuden – både du och dina grannar blir gladare. Men du kan också röra dig fritt när du slipper sladden vilket är bra oavsett om du ska klippa häcken eller använda röjsåg.

Automatisk bevattning

Med en timer kopplad till ditt bevattningssystem ställer du enkelt in vid vilka tider på dygnet din trädgård ska vattnas. Allra bäst är på kvällen för att så lite vatten som möjligt ska avdunsta innan det når ner i marken. För den lilla balkongen eller trädgården kan också ett solcellsdrivet bevattningssystem fungera. Den smarta panelen känner också av vädret och vattnar enbart vid behov.

Källor: Viivilla, Leva&Bo, batteridrivet.se