7 tips – så lär du barnen bli klimatsmarta hemma

873
Ändra gamla vanor genom att göra det till ett gemensamt familjeprojekt. Skär ner på köttkonsumtionen och lär små barn att äta mer vegetariskt.

Små förändringar i vardagen räcker för att göra hemmet mer klimatsmart och få våra minsta att hänga med på tåget. Det menar Carina Borgström Hansson på Världsnaturfonden, WWF.

I en artikel i Metro menar Carina Borgström Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF, att barn inte behöver utsättas för stora förändringar för att lära sig vad det innebär att vara klimatsmart i hemmet. Särskilt om barnen involveras från en tidig ålder.

Carina Borgström Hanssons bästa tips för en klimatsmart vardag:
  1. En tredjedel av den mat som produceras når aldrig våra magar. Mycket handlar om att vi impulshandlar, förvarar maten fel och inte minst att vi har en överdriven skräck för bäst före-datum. Om man bara skulle lukta och smaka lite mer skulle väldigt mycket mer mat komma till nytta istället för att slängas.
  2. Ändra gamla vanor genom att göra det till ett gemensamt familjeprojekt.
  3. Skär ner på köttkonsumtionen och lär barnen att äta mer vegetariskt. Försök också att lära dem att inte slänga mat utan att bara ta så mycket på sin tallrik som man orkar att äta upp. Räkna ut hur mycket ni tjänat på det under en period och gör något kul för pengarna. Det ger en positiv återkoppling på ett nytt beteende och man lär barnen att ha en grundläggande respekt för matens värde.
  4. Tävla om vem som kan laga godast mat med rester från kylen.
  5. För att lära barn om energiförbrukning är det enkelt att börja med de mindre sakerna, som att alltid släcka lampan i ett rum man inte vistas i. Elräkningen är en tydlig återkoppling och när barnen ser den förstår de bättre.
  6. Lär barnen att välja färre leksaker men med högre kvalitet och berätta vad som händer när de säljer sina gamla leksaker vidare. Genom att handla second hand kan barnen känna sig delaktiga. De kan lägga upp leksakerna själva och söka bland begagnade saker på nätet.
  7. Försök att skapa en kultur som går ut på att man delar med sig av saker, med exempelvis grannarna. Låna av varandra. Har ni för många frukter i trädgården, dela med er. Det är viktigt att barnen förstår hur vi kan få resurserna att räcka till alla. Om man får in det tidigt i barnens beteende kan de också känna att de är en del av lösningen.

Läs även: 5 smarta tips för vattenkokare
10 knep för att minska din energikonsumtion

Källa: Metro