7 vanliga frågor till energirådgivaren

1326

Visste du att uppvärmningen av ditt hus står för nära 75 procent av dina energikostnader? Här är de vanligaste frågorna till din lokala energirådgivare.

Georg Gremsperger. Foto: privat.

Georg Gremsperger är energirådgivare på Lomma kommun, som nyligen utnämnts till Sveriges näst bästa gröna kommun.  

1. Hallå där, Georg, vad är det första du rekommenderar dina kunder för att få ner sina energikostnader?

Skaffa dig kontroll över din och familjens elförbrukning. Ta fram de senaste årens elräkningar, titta och jämför. Var hittar ni pucklarna? Har det förändrats markant den senaste tiden?kan det vara ett tecken att ta hänsyn till.
Har du elmätaren tillgänglig, då kan du också titta på den. Vissa elbolag har en tjänst där man kan kolla förbrukningen timme per timme. Det brukar jag rekommendera mina kunder, har du till exempel en förbrukning mellan 2 och 3 på natten, då kanske det inte stämmer. Då behöver du fundera igenom vad som kan ha hänt.

2. Vad kan det vara ett tecken på?

– Det kan tyda på att någon elektronisk utrustning där hemma är på väg att gå sönder, då kan elförbrukningen rusa i höjden, oavsett om det är en lampa eller ett kylskåp.

3. Hur märker jag vilken apparat det handlar om i så fall?

– Prata med din kommuns energirådgivare. De brukar ha energimätare att låna ut. På så sätt kan du ta reda på vilken apparat det handlar om.

4. Men, vad är normalt att ha i energiförbrukning egentligen?

– Det är faktiskt en av de vanligaste frågorna vi får. Många bekymrar sig om huruvida deras energiförbrukning är normal eller inte.
Svaret beror naturligtvis på om du bor i villa eller lägenhet, om du bor stort eller litet, om ni är många i familjen och på vilket uppvärmningssystem ni har.

Jag brukar säga att om hushållselen ligger på 5 000 kwh per år i en villa, då är det lite för mycket. Sträva efter att nå 3 650 kwh om man bor i villa, då förbrukar man i snitt 10 kwh/dygn.
Bor du i lägenhet, bör du ligga lite under villaförbrukningen, max 2 000 kwh/år. Men, det beror på om du har tvättmaskin eller inte. Har du tvättmaskin kan det dra iväg lite mer.

5. Vad är den vanligaste frågan du får?

– För fem år sedan fick jag massor av frågor om luftpumpar. Idag får jag lite större frågor om hur man minskar hela sin energiförbrukning.
Man kan vidta stora åtgärder som att byta värmesystem, men man kan också göra små justeringar i sin livsföring. Kan du ge mig några enkla tips, tack?
Släck lamporna när du lämnar rummet. Stäng av tv:n när du inte tittar. Stäng dörren om badrummet om du har golvvärme där inne. Stäng dörren till kyl- och frys så fort som möjligt. Använd den teknik som finns, till exempel smarta appar för att minska din förbrukning. När en elektrisk apparat går sönder, köp modern och energieffektiv utrustning istället. Nu för tiden finns det många apparater med klimatsmarta alternativ.

6. Jag har höga uppvärmningskostnader där hemma, men har inte möjlighet att byta uppvärmningssystem. Vad kan jag göra?

– Kontrollera att värmesystemet är rätt inställt och justera vid behov. Du behöver se över din isolering. Men att byta isolering är kostsamt och något du bör göra i förlängningen, när du ska renovera. Innan dess, se över vinden. Har du en kallvind läcker det mycket värme därifrån. Där är det både enkelt och mycket lönsamt att isolera.

7. Jag har höga uppvärmningskostnader där hemma, men har inte möjlighet att byta uppvärmningssystem. Vad kan jag göra?

– Kontrollera att värmesystemet är rätt inställt och justera vid behov. Du behöver se över din isolering. Men att byta isolering är kostsamt och något du bör göra i förlängningen, när du ska renovera. Innan dess, se över vinden. Har du en kallvind läcker det mycket värme därifrån. Där är det både enkelt och mycket lönsamt att isolera.