7 viktiga händelser under 10-talet för en mer hållbar värld

399

Parisavtalets temperaturkrav, elbils-, elsparkcykel- och solcellsboom är bara några exempel på viktiga händelser som skedde under förra decenniet. Olika händelser men med ett gemensamt mål – att vi får en mer hållbar värld.

Elbilsboomen tar fart

Det var under sommaren 2012 som grunden till elbilsboomen lades. Elon Musk visade att det gick att bygga en bil med en helt ny drivlina, på ett helt nytt sätt. Teslas Model S blev startskottet för märkets framgång. Modellen blev bilvärldens svar på Apples Iphone – en bil alla pratade om och ville ha, men få hade råd med.

Några år senare började även de andra stora biltillverkarna inse att elbilar är vägen till framtiden. Vilket gjorde att fler och fler bilmärken satsade på helelektriska bilar – en satsning som kommer fortsätta en lång tid framöver.

LÄS ÄVEN: Nytt test – Elbilen bästa klimatalternativet för familjen

Start för miljöomställning tack vare Parisavtalet 2015

I december 2015 under FN:s klimatmöte i Paris enades man om ett globalt avtal för att möta klimatförändringarna. Parisavtalet innehöll 29 punkter som skulle begränsa världens temperaturökning till under 2 grader – allra helst under 1,5 grader. Avtalet blev även ett startskott för länder och industrier att med större allvar minska sina utsläpp av koldioxid. Resultatet blev strängare regler kring utsläpp från transporter och industrier. Stora satsningar på omställning i industriföretag inleddes och bidrog till ett allmänt ökat fokus på hållbarhet för företag, deras produkter och tjänster.

LÄS ÄVEN: 7 vanliga frågor till energirådgivaren

Strängare krav på utsläpp från fordon

Det har kallats för Dieselgate – fusket som fick fordonsindustrin att börja ställa om. I september 2015 gick amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA ut med nyheten att 480 000 bilar från Volkswagen och Audi skulle återkallas på grund av fusk med den programvara som registrerar utsläppen från bilarna. Konsekvenserna för Volkswagenkoncernen blev enorma, inte minns ekonomiska. Skandalen ledde till strängare krav på utsläpp från fordon och på hela fordonsindustrin, som tvingades in i en omställning av sin produktion.

LÄS ÄVEN: Så reser du klimatsmart på semestern

Självkörande bilar på allmän väg

I mars 2012 trädde en ny lag i kraft i den amerikanska delstaten Nevada. Då blev det tillåtet att genomföra tester av självkörande fordon på allmän väg. Google var först ut. Även om det tidigare hade funnits bilar med förarassistans blev det här starten på en utveckling mot självkörande bilar. Under decenniet började självkörande teknik också flytta in i allt från drönare till stora arbetsmaskiner. Svenska företaget Einride blev i maj 2019 först i världen med en hyttlös självkörande lastbil på allmän väg.

LÄS ÄVEN: Einride – premiär för självkörande lastbil

Elsparkcykeln intar städerna

Säg den som inte har en åsikt om elsparkcyklarna. År 2018 gjorde de entré på allvar här hemma och helt plötsligt kryllade våra städer med hyrbara elsparkcyklar. I Sverige var det företaget Voi som introducerade den populära hyrtjänsten.

LÄS ÄVEN: Elsparkcyklar – så funkar de

Solcellsinstallationerna ökar markant

Solceller svarar än så länge för en liten del av den totala elproduktionen i världen. Men den globala installerade kapaciteten för solceller har ökat från 40 GW 2010 till 607 GW 2019. Och priset på solceller har sjunkit under hela årtiondet.

Det internationella energirådet IEA spår att solceller kommer att bli det största energislaget 2040, med en installerad kapacitet om 3,1 TW, om världens regeringar håller sina löften på energiområdet.

LÄS ÄVEN: Tema Solceller: Massor av matnyttig information

Kärnkraftskatastrofen stöper om energikartan

Den 11 mars 2011 inträffade Fukushimaolyckan i Japan. En jordbävning till havs ledde till en tsunami och kärnkraftverket skadades. Härdsmältor inträffades i de tre reaktorer som var i drift. Olyckan ledde till ett globalt ifrågasättande av kärnkraft och blev ett konkret exempel på vikten av satsningar på förnybar energi.

I Tyskland blev Fukushimaolyckan starten på den stora energiomställningen Energiewende. Olyckan underströk också behovet av ökade säkerhetskrav på kärnkraftverk, däribland oberoende härdkylning.  

LÄS ÄVEN: 10 fakta om vår livsnödvändiga el

Källa: nyteknik.se