9 tips – så elcyklar du på vintern

2332

När vintern kommer ställer många undan sin elcykel. Men faktum är att med rätt förberedelser kan du gott använda din elcykel året om. Här är tips och tricks för lyckad vintercykling.

1. Bästa batteri-skötseln.

När det är kallt ute gör du bäst i att förvara ditt batteri inomhus. På så vis undviker du problem med att batteriet tappar kapacitet. Batteriet mår även bäst om det har rumstemperatur när det laddas.

2. Satsa på smörjmedel.

Under vintern utsätts cykelns kedja av stort slitage från salt och gruse. Minska detta genom att smörja kedjan. Din cykelhandlare kan tipsa om vilka smörjmedel som passar bra. 

LÄS OCKSÅ: Ta hand om din elcykel – 7 skötselråd

3. Däck med dubbar.

Rustar du cykeln med dubbdäck kan du känna dig säker även på isigt underlag. Däcken och dubbarna håller längre om dubbdäcken ”körs in”. Det handlar om att dubbarna ska pressas på plats i däcket. Undvik kraftiga inbromsningar och sväng inte hårt de första milen.

4. Skydda drivlinan.

Det är långt ifrån alla cyklar som har ordentliga stänkskydd framtill som hindrar sprut från framhjulet. Men en sådan går fint att montera i efterhand. Sätter du en rejäl och lågt nedhängande stänklapp minskar slitaget på drivlinan och även på motorn (förutsatt att cykeln har en mittmotor).

5. Tvätta bort saltet.

Cyklarnas material är inte alltid är så motståndskraftigt mot vägsalt – det kan göra att kedjor och växlar börjar rosta. Det bästa är att torka av cykeln efter varje tur för att motverka vägsaltets påverkan. Det är även bra att ibland tvätta av cykeln, speciellt cykelns nedre delar.

LÄS OCKSÅ: Detta är viktigt när svenskar väljer elcykel

6. Reflexer och bra belysning.

Det är av yttersta vikt att du syns i vintermörkret så utrusta dig själv och cykeln med bra lampor och reflexer. En reflexväst och hjälm med belysning är två bra alternativ. Tänk på att reflexer tappar sin reflekterande förmåga över tid. Ta därför för vana att kontrollera skicket på alla de reflexer du använder när du cyklar.

7. Anpassa farten efter årstid.

På vintern ska du tänka på patt hålla extra låg hastighet i kurvor och när du svänger, jämfört med på sommaren.

8. Smörj vajern.

Använd teflonfett på hela vajern, alternativt tunnflytande olja eller glykol, så riskerar inte växlarna att frysa.

9. Varma kläder.

Klä dig för att stå emot kyla och vind. Gärna i flera lager med plagg som andas. Skaffa bra överdragsbyxor, sköna handskar och en vindtät mössa så slipper du frysa. En sadelmuff till cykeln kan också vara en god idé.  

Källa: Elcykla.com, Ellevio och Crescent