AI-lampan räknar ut vart du är på väg

1013

Artificiell intelligens är ett spännande ord som andas framtid och nya möjligheter. Nu har AI anlänt till belysningen- och armaturens värld.

Tänk dig ett bostadshus med sex våningar där belysningen tänds så fort du öppnar hissdörren på plan 6. Men tvättstugan ligger ytterligare en halv trappa upp och när du kommer dit måste du tända lampan manuellt. Med AI-lampan slipper du det. Den intelligenta armaturen räknar nämligen ut hur du rör dig och vart du är på väg. Så när du har öppnat hissdörren på plan 6 tänds lamporna även på väg till tvättstugan. Trapporna ner mot plan 5 förblir däremot släckta. Det är nämligen inte så troligt att du börjar gå ner så fort du tagit hissen upp.

Självlärande

Det hela handlar inte om att armaturerna blivit programmerade för att tändas och släckas på ett speciellt sätt utan att de utnyttjar artificiell intelligens och är helt självlärande.
Det är de först i världen med, enligt belysningsföretaget Ensto Lighting som ligger bakom produkten.
Företaget har redan testat sina AI-armaturer i några trapphus.
–  De pratar med varandra och lär sig hur människor rör sig, berättar Magnus Blademo, produktspecialist på Ensto, för tidskriften Elinstallatören.

LED-armaturerna kommunicerar med varandra trådlöst via bluetooth. Tillsammans bygger de upp ett så kallat meshnät, där alla armaturers censorer kommunicerar med sina grannar. Hur hyresgäster och besökare rör sig i trapphuset känner de av med hjälp av sensorer.

I Sverige finns i dag ett handfull installationer av den här tekniken. Först ut var ett trapphus på Södermalm i Stockholm i en fastighet som tillhör Stockholmshem.

Källa: Elinstallatören