Alfrida blev värre än befarat

725
Det intensiva lågtryck som rörde sig in från Island skapade ett stormoväder som vid vissa mätstationer nådde orkanstyrka. Foto: Ellevio.

Stormen Alfrida drog in med våldsam kraft över Sverige under nyårsdagen. I sina spår lämnade den över 100 000 hushåll utan ström, och orsakade enorma skador på skogen. För Ellevios kunder blev skadorna relativt lindriga, även om många kunder var utan ström i flera dygn.

SMHI hade några dagar innan nyår gått ut och varnat för att det skulle blåsa rejält under nyårsdagen. Men få, om någon, hade nog räknat med att stormen som senare döptes till Alfrida, skulle nå sådana magnituder. Det intensiva lågtryck som rörde sig in från Island skapade ett stormoväder som vid vissa mätstationer nådde orkanstyrka.

Foto: Ellevio.

Vi hade sett prognoserna från SMHI och gått upp i beredskap. Men, när stormen väl drog in blev det värre än vad vi hade räknat med, berättar Tomas Karlsson, som var ansvarig för Ellevios arbete under stormen.

Redan under nyårsdagskvällen stod det klart att stormen var kraftig. Under natten och tidiga morgonen var över 30 000 av Ellevios kunder utan ström, framför allt i Stockholmsområdet, men även i Värmland, Närke, Skaraborg och längs västkusten.

Det som sker i ett första skede under en storm är att vi försöker göra omkopplingar i nätet. Säkerheten för vår personal går i första hand och när det fortfarande blåser kraftigt måste vi vara försiktiga och inte utsätta vår personal för onödiga risker. Det innebär att vi måste vänta med reparationer tills det att vinden mojnat och arbeten kan ske på ett säkert sätt, säger Tomas Karlsson.

Foto: Ellevio.

När vinden lagt sig stod det klart att mängder med träd fallit, att stolpar brutits av och att ledningar slitits ner från sina fästen. Det låg också mängder med träd över vägarna, så det var bitvis svårt att ta sig fram för montörerna. Redan vid lunchtid var antalet strömlösa kunder nere i dryga 10 000. När arbetet pausades sent på kvällen var siffran nere i knappa 3 000. Det skulle dock dröja till lördag eftermiddag innan alla kunder hade strömmen tillbaka.

Det var relativt många fel, även när det inte var så många kunder kvar utan ström. Det gjorde att arbetet tog lång tid. Det var också mycket utrustning som hade gått sönder, så vissa fel krävde mycket personal och speciella maskiner, säger Tomas Karlsson.

Jag tycker kunderna visade tålamod och hade förståelse för att det var en kraftig storm och att det tar lite tid att åtgärda alla fel. Jag har självklart förståelse för att det ställer till det i folks vardag när strömmen försvinner, de allra flesta av oss är väldigt beroende av att strömmen fungerar, säger Tomas Karlsson.

Vad drar ni för lärdomar av stormen?

Vi utvärderar alltid arbetet efter stormar. Den här gången var vi lite för försiktiga i vår bedömning, även om det är väldigt svårt att bedöma exakt hur kraftig en storm kommer bli och vilka effekter den ska få.

Vi kan också än en gång konstatera att kommunikation är oerhört viktig vid sådana här tillfällen. Kunder vill kunna hitta information om vad som händer och få prognoser för när strömmen ska vara tillbaka. Det är alltid en stor utmaning och något vi fortsätter arbeta på, säger Tomas Karlsson.

Foto: Ellevio.

Andra delar av landet blev än hårdare drabbat. Vattenfall hade inledningsvis cirka 65 000 kunder längs Upplandskusten, i Roslagen och i skärgården utan ström. Det återstår fortfarande mycket arbete innan elnätet är återställt.

– Situationen är fortsatt mycket svår och jag har full förståelse för de problem detta förorsakar våra kunder. Många nya fel upptäcks fortfarande i takt med att vi kommer längre ut i elnätet. Ett avbrott kan innebära att det finns fel både på mellanspänningsnätet och på lågspänningsnätet, som är det elnät som går fram till kunden. Man kan likna det med att när vi har åtgärdat motorvägen finns fler fel på avfarter och småvägar. Vår högsta prioritet är att kunderna ska få tillbaka elen så snart som möjligt, säger Annika Viklund, vd Vattenfall Eldistribution i ett pressmeddelande.

Varför Alfrida?

Alfrida fick sitt namn av SMHI enligt principen att de hämtar namnet från almanackan. Egentligen skulle stormen då ha fått namnet Svea, men det namnet är upptaget av ett oväder år 2015. Den 3 januari är det Alfrida och Alfred som har namnsdag. Eftersom den senaste stormen hette Knud valde man ett kvinnonamn den här gången.

Läs mer om hur du kan förbereda dig för strömavbrott och vad du ska göra när strömmen går.
Här kan du läsa mer om avbrottsersättning och skadestånd
Här hittar du alltid aktuellt strömavbrottsläge.
Prenumerera gärna på vår avbrottsinformation via sms.