Annika från Karlstad vann klimattävling

828
Annika Djurberg är engagerad i klimatfrågan och fick möjlighet att testa betaversionen av Deedster under cirka två veckors tid. Tillsammans med lagkompisarna kammade de hem förstaplatsen i klimattävlingen. Foto: privat.
Tillsammans med sju andra personer, där ungefär hälften kom från Värmland, kammade Karlstadsbon Annika Djurberg hem förstaplatsen i en klimattävling. Genom små förändringar i vardagen sparade laget på kort tid in motsvarande 2,7 ton koldioxidutsläpp.

Tävlingen gick ut på att se över sin klimatpåverkan och dra ner på sina koldioxidutsläpp. Till sin hjälp hade Annika Djurberg och lagkamraterna appen Deedster. En app som vill hjälpa användaren att göra goda miljögärningar. Monika Martinsson, teknisk chef och en av Deedsters grundare, berättar om varför appen kom till:

– Vi utgick från den frustration vi själva känner. Det finns så mycket information om allt hemskt som händer och som påverkar klimatet, men väldigt lite om vad man som konsument kan göra åt det, säger Monika Martinsson, till dn.se.

Genom att koppla användarens klimatavtryck till enkla förslag på livsstilsförändringar kan appen visa hur dessa minskar den individuella inverkan på miljön.

– En del lösningar är väldigt små i sig, som att inte alltid ta plastpåse till grönsakerna. Men när alla gör det kan det bli väldigt kraftfullt.

Läs också: Tips för en klimatsmart vardag

Pengarna gick till Världsnaturfonden

Karlstadsbon Annika Djurberg fick vara med och testa betaversionen av Deedster under cirka två veckors tid. Till nwt.se berättar Annika att några i hennes lag på åtta personer hade kommit rätt långt i sitt miljötänk medan andra var ganska nya. Varje dag fick laget svara på ett antal kunskapsfrågor om klimat- och miljöpåverkan och svarade de rätt fick de chans att acceptera ett antal gärningar, så kallade deeds. Det kunde i sin tur handla om att beställa vegetariskt ute på restaurang eller se över sin elförbrukning.

Totalt sparade laget in 2,7 ton koldioxidekvivalenter*. Det var 18 lag till som var med och sammanlagt sparade lagen 12 ton. Vinsten bestod i att en krona för varje sparat kilo koldioxid skänktes till Världsnaturfonden.

– Det är kul att man kan göra så stor förändring på så kort tid utan att ge avkall på sin livskvalitet, säger Annika Djurberg till nwt.se.

* Mängden av en viss växthusgas, t.ex metan, uttryckt som den mängd koldioxid som ger samma växthuseffekt.

Källa: Dn.se och nwt.se.