Använd mindre vatten med hjälp av smarta kranar

674
På marknaden finns idag blandare för kök, badrum och dusch som är snålspolande och ger samma vattentryck och spolningseffekt med en mindre mängd vatten.

Genom att minska din vattenanvändning kan du spara på både energikostnader och miljön. Ett sätt är att byta till snålspolande kranar eller använda smarta vattensparande munstycken.

Visste du att en femtedel av villahushållets energi används till varmvatten? Och faktum är att i lägenheter är andelen ännu högre.

Läs också: Så blir du energismart i köket

På marknaden finns idag blandare för kök, badrum och dusch som är snålspolande och ger samma vattentryck och spolningseffekt med en mindre mängd vatten. Enligt Energimyndigheten kan energiåtgången minska med mer än 1 000 kWh per år om man byter till nya snålspolande blandare på tre platser i hushållet. Jämfört med marknadens mest sålda ettgreppsblandare för dusch, kök och tvättställ sparar de nya energieffektiva blandarna i genomsnitt cirka 40 procent av både energi- och vattenförbrukning.

Nya smarta munstycken

Ett annat alternativ är vattenbesparande munstycken som installeras på befintliga kranar. Det är något som företaget Altered sysslar med. Energimyndigheten har beviljat företaget 3,5 miljoner kronor för vidareutveckling av deras energismarta munstycken.

Företaget har tidigare tagit fram ett vattenbesparande munstycke för badrumskranar. Dessa går att växla mellan ett dim- och ett sprejflöde där förbrukningen minskar med cirka 98 respektive 85 procent. Med stödet från Energimyndigheten ska företaget ta fram munstycken även för kökskranar och duschar.

Läs också: Tips för en klimatsmart vardag

Innovationen kan, enligt företagets beräkningar, spara cirka 700 kWh per år och hushåll i Sverige.

– Eftersom munstycken enkelt kan installeras på befintliga produkter i hemmet öppnar det upp för en potentiellt stor världsmarknad. Förutom att ge en betydande energibesparing kan företagets vattenbesparande innovation även bidra till att minska den globala bristen på rent vatten, säger Jonas Lindblom, affärsutvecklare på Energimyndigheten.

Fakta om stödet:

Energimyndigheten erbjuder stöd för projekt som avser industriell verifiering och kommersialisering av nya energiinnovationer. Företaget ska kunna påvisa att deras lösning har god affärspotential och kan skalas upp internationellt, så att den därigenom kan bidra till fler svenska jobb, ökade exportintäkter och omställning av det globala energisystemet.

Källa: Energimyndigheten/Mynewsdesk