Årets bästa ”gröna” bil utsedd

616
Nissan Leaf (el) - Miljöbästa Bil 2018. Foto: Martin Prieto Beaulieu, Gröna Bilister.

Motororganisationen Gröna Bilister utser varje år en vinnare som årets miljöbil. En expertjury tittar på kriterier som fossiloberoende, bränslesnålhet och säkerhet. Och årets vinnare av ”Miljöbästa Bil 2018” blev…
…Nissan Leaf!

– Segern till Nissan Leaf är välförtjänt. Elbilarna är inte längre framtiden, de är nutiden. Aldrig tidigare har de dominerat prispallen så fullständigt som i år, kommenterar Johanna Grant, ordförande i Gröna Bilister.

Utöver sju elbilar och två vätgasbilar nominerades också tretton laddhybrider, sjutton fordonsgasbilar och en etanolbil till Miljöbästa Bil 2018.

Men hur bra elbilarna än är och kan bli så räcker inte en ensidig satsning på el för att nå transportsektorns klimatmål för år 2030, menar Per Östborn, projektledare för Miljöbästa Bil 2018.
– Det är enorma volymer fossila drivmedel som ska ersättas eller sparas in på kort tid. Vi måste också ge biogasen en skjuts framåt och få etanolen att resa sig ur askan som fågel Fenix. Förnybar diesel, förnybar bensin och vätgas kan också komma att spela en viktig roll i omställningsarbetet, säger han.

Johanna Grant avslutar:
– Vi får heller inte glömma bort att vi måste köra mindre bil om vi ska nå transportsektorns klimatmål, i synnerhet i storstäderna. Det bästa valet för den miljömedvetne bilisten kan vara att inte köpa någon bil alls, utan gå med i en bilpool eller se sig om efter alternativ till bilen. Den moderna bilisten är snarare en mobilist, som använder hela resepaletten.

Fakta: Gröna Bilister

Gröna Bilister är Sveriges enda miljödrivna motororganisation som granskar landets kommuner ur miljöbilsperspektiv och påverkar politiker. Gröna Bilister grundades 1994 med stöd av Naturskyddsföreningen och WWF.  Organisationen vill ha en miljöanpassad utveckling av biltrafiken.

Fakta: Miljöbästa Bil

Gröna Bilister har i mer än 20 år rankat miljöbilarna på den svenska marknaden. I år valde Gröna Bilister ut 40 bilmodeller som uppfyller grundläggande krav på fossiloberoende, energieffektivitet och säkerhet.

Juryn består av åtta av Sveriges främsta experter på miljöbilar samt specialkompetens på bilarnas säkerhet och tillförlitlighet, och på deras praktiska användning i olika delar av landet.

Juryns motivering till vinnaren

Nissan Leaf vinner en överlägsen dubbelseger: bästa bil för såväl privatbilister som företag. Nissan Leaf är världens mest sålda elbil i ny tappning med längre räckvidd (37 mil), högre aktiv säkerhet, låg energiförbrukning, attraktiv prislapp och generösa garantier. Nissan erbjuder dessutom privatleasing och det går att använda bilen för att lagra el, förutsatt att en anpassad laddstolpe används. Nissan Leaf kan även parkera själv och kan delvis vara självkörande på landsväg om föraren så önskar. Bra miljöval, bra pris och mycket teknikdriv. Detta är förklaringen till den överlägsna segern i båda klasserna, vilket borgar för fortsatt framgång.

Prispallen Miljöbästa Bil 2018

1) Nissan Leaf (el)
2) Renault Zoe (el)
3) Hyundai Ioniq electric (el)

Källa: Gröna bilister