– Att byta yrke var mitt livs bästa val!

4414
- För mig är mitt yrke väldigt intressant eftersom jag även privat brinner för miljö- och hållbarhetsfrågor säger Jasmina Insanic på Ellevio. Foto: privat.

Jasmina Insanic arbetar som EHS-koordinator vilket betyder att hon jobbar med miljö, säkerhet och hållbarhet. Områden som ligger henne varmt om hjärtat – även privat.

Berätta mer om din roll på Ellevio?

– Min roll som EHS-koordinator betyder att ingen dag är sig lik. På Hållbarhetsavdelningen arbetar vi med arbetsmiljö, miljö, kvalitet och säkerhet. Detta innebär att mitt arbete är brett och att dagarna varierar, eftersom jag berör olika områden. För mig är mitt yrke väldigt intressant eftersom jag även privat brinner för miljö- och hållbarhetsfrågor.

Hur hamnade du här?

– Tidigare arbetade jag med rehabilitering, men kände efter ett tag att det inte var min grej så jag började på KTH. Där, under min magisterutbildning, hade jag turen att träffa på rätt person som tipsade om Ellevio som arbetsplats. Jag tog kontakt med Christian Jakobsson (min nuvarande chef) för en intervju. Så fort jag var där kändes både arbetsbeskrivningen och företaget som helt rätt för mig. Att byta karriär är det bästa valet jag gjort!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att det är varierande, utmanande, utvecklande, kräver samarbete med flera delar av organisationen samt våra entreprenörer. Men framförallt har jag kul på jobbet!

Vad är det mest utmanande med ditt jobb?

– Utmaningen ligger i att sätta hållbarhetsfrågor högst på agendan, att rätt information når rätt personer/forum inom Ellevio och till de som arbetar på uppdrag åt Ellevio. Samt att skapa förståelse för vad hållbarhet gör och innebär då ämnet kan upplevas något luddigt.

Lever du privat som du lär?

– Ja, jag gör verkligen mitt bästa för att leva hållbart. Jag köper ekologiska råvaror, dricker växtbaserad mjölk, äger ingen bil utan åker kommunalt, källsorterar och äter gärna vegetariskt på krogen.

Vilken är den vanligaste frågan du får i ditt yrke?

– Haha, om det är den vanligaste frågan vet jag inte men jag får ofta frågan vad bokstäverna EHS i min titel betyder. EHS står för environment, health and safety.

Till sist. Om du var energiminister för en dag – vad skulle du göra då?

– Oj, jag skulle vilja göra så otroligt mycket. Som den nyfikna person jag är skulle det vara intressant att titta genom ett kikhål in i det rum där beslutsfattarna sitter och få en inblick i de samtal och diskussioner som sker där. Om jag själv var energiminister skulle jag prioritera klimatfrågan. Jag skulle ta reda på hur mina kollegor skulle arbeta med klimatpositiva insatser i framtiden. Självklart skulle förnybara energikällor stå högst på agendan eftersom vi vet att det behövs elnät som kan möta upp mot framtidens nya förutsättningar.

Namn:  Jasmina Insanic
Ålder:  32 år
Bor: Stockholm
Yrke: EHS-koordinator