”Att leva hållbart är inte speciellt svårt”

1306
Familjen Larsson Knapp och deras tre barn bor i en enplansvilla från 1950-talet utanför Ljusdal med ett stort antal odlingslådor, höns, kaniner och två växthus med solceller på taket.

Familjen Knapp Larsson bor i ett hus utanför Ljusdal. Där lever de så miljömedvetet som möjligt med hemodling, djur, kompost och solvärmepaneler. Men deras hållbara livsstil började med ett vanligt odlingsintresse.

Familjen Larsson Knapp består av fem personer, Jenny som är specialpedagog, Stefan som är snickare och deras tre barn (14, 17 och 20 år). De bor i en enplansvilla från 1950-talet utanför Ljusdal med ett stort antal odlingslådor, höns, kaniner och två växthus med solceller på taket.

Jennys och Stefans hållbara livsstil kom igång när de fick barn.
Familjen Larsson Knapp har två växthus med solceller på taket och ett stort antal odlingslådor.

– Allt startade med ett odlingsintresse, då handlade det mest om ätbara grödor. I samma veva funderade vi på hur våra barns framtid skulle bli och vilken värld vi ville lämna efter oss. Den pågående miljödebatten bidrog också till att vi började tänka på vad vi som familj kunde göra för att leva mer miljövänligt, berättar Jenny och betonar att leva hållbart inte behöver betyda en massa krångel.

– Det är egentligen inget som känns särskilt svårt. Det kommer nya rön om vad som är miljövänligt och inte, det är inte alltid lätt att göra rätt, men vi gör så gott vi kan. Det gäller att man har en bra planering, till exempel vid matinköp och matlagning. Och att man tänker långsiktigt. Det är inte så roligt alla gånger när man behöver gå ut i smällkalla vintern för att bära in ved eller tömma kompost, men man får se det som vardagsmotion och ett sätt att få lite frisk luft.

Beroende av bil

Men det är inte bara odlingslådorna som ger familjen mat för dagen.
– Vi tar tillvara det naturen ger och plockar bär och svamp. Vi försöker handla så mycket lokalproducerat som vi kan för att minska transporter av matvaror. Vi tar med tygkassar när vi handlar, och försöker minska vår plastförbrukning, berättar Stefan.

Eftersom familjen Larsson Knapp bor i en by utanför samhället är de beroende av bil. Men även där har de hittat en lösning de tycker fungerar.

– Vi försöker undvika onödiga resor med bilen och gör ärenden på väg hem och från jobbet istället för att åka flera gånger. Stefan behöver bil i sitt arbete och jag och barnen pendlar oftast med buss och tåg, berättar Jenny och tillägger att deras odlingsintresse och det faktum att de har djur som behöver tillsyn, gör att de inte brukar göra några längre resor.

Solpaneler och soldrivna bevattningssystem

När familjen byggde ut sitt hus 2006 gjorde de om värmesystemet från direktverkande el till vattenburen värme som försörjs av solpaneler och en kökspanna.

– Det minskade vår elförbrukning. Nu har vi möjlighet att använda kökspannan även till matlagning under vinterhalvåret. Solvärmepanelerna ger oss varmvatten och värmer upp vår ackumulatortank. Panelerna ger effekt ungefär från april till september. Varmvattnet räcker gott och väl till för fem personer som duschar och att värma upp huset, förklarar Stefan.

Solinvesteringarna har fortsatt och i år har även växthusen fått ett soldrivet bevattningssystem.
– En pump och en timer laddas av solen och vattnar via droppslangar. Då behöver vi bara fylla på tunnor med regnvatten istället för att bära kannor. Regnvattnet samlar vi upp i stora tankar. Det har både sparat tid och ryggar.

Självförsörjning som mål

Familjen Larsson Knapps framtidsplaner är att leva ännu mer hållbart.
– Vi utvecklar hela tiden våra odlingar och på sikt vill vi bli självförsörjande på fler grödor, i den utsträckning vår villaträdgård tillåter. Vi tänker att vi ska bli mer restriktiva med våra inköp. Vi har också börjat fundera på att investera i solel som ett komplement, säger Jenny.

– Investeringen i solvärme har varit värdefull för oss, även om kostnaderna för dessa inte tjänas igen på minskad elkostnad så tar vi tillvara en energikälla som finns där hela tiden. Allt handlar inte om kronor och ören eller vad som är det billigaste alternativet. Hellre kvalitet än kvantitet, fastlår de båda och berättar att den vanligaste frågan de brukar få är hur de orkar med allt de gör.

– Då svarar vi att det inte är jobbigt eftersom det är ju vårt stora intresse och vi tycker att även andra borde testa. Om inte för sig själva så för framtida generationers skull, avslutar Stefan.

Jenny och Stefans 3 bästa tips för en mer hållbar vardag.
  1. Planera matinköp – det är bra både för plånboken och miljön.
  2. Sopsortera och kasta inte mat i onödan. Spara rester och ha dem på jobbet i lunchlådan.
  3. Om du vill börja odla – börja i liten skala. Alla kan odla något i en kruka, pallkrage eller på en balkong. Vi odlar mycket av de grönsaker vi äter, och det vi inte hinner äta under odlingssäsongen förädlar vi och äter under vintern.