Tema: Energismart sommarstuga

Bengt styr fritidshusets elförbrukning på distans

När Bengt Johansson och hans sambo bestämde sig för att bygga sitt fritidshus, var det ingen tvekan om att huset skulle kunna styras på distans. För att kunna hålla nere energiförbrukningen, men också för att kunna styra värme, ventilation och vatten från hemmet i Karlstad eller arbetsplatsen i Stockholm.

I Skattkärr i Värmland har Bengt Johansson och hans sambo byggt sitt smarta fritidshus. Efter en del funderingar, landade man slutligen i en totalentreprenad där lösningen som ingick var en hemmavärmepump från NIBE av modellen F370, förberedd för att koppla upp på distans.

– Eftersom vi byggde på totalentreprenad kom pumpen med i paketet, och vi är väldigt nöjda, säger Bengt Johansson som också poängterar att det finns flera olika likvärdiga modeller på marknaden, exempelvis Bosch och ComfortZone. Han råder den som är intresserad att noga utvärdera vilken lösning som kan vara den bästa i just det fallet.

Internet och trådlöst wifi

Men hur fungerar det då att styra energiförbrukningen på distans? Är det inte väldigt komplicerat?
– Tvärt om, berättar Bengt Johansson. Det som behövs är internetuppkoppling – i vårt fall ett trådlöst wifi – som i sin tur pratar med värmepumpen via en adapter och datakabel. Systemet heter Uplink. Till lösningen finns sedan en hemsida och en app varifrån man kan styra sin energiförbrukning på distans.

Bengts hus i skymning. Foto: privat

Speciell semesterinställning i appen

I den lösning Bengt Johansson har valt, finns det i appen en så kallad ”Semesterinställning” där man på distans kan sänka temperatur, justera ventilation och ställa om varmvatten samlat. Man kan även reglera enskilda funktioner separat. Därigenom finns möjligheten att ställa in tillräckligt med värme och ventilation för att huset ska må bra, samtidigt som energiförbrukningen ligger på en rimlig underhållsnivå. En av funktionerna är exempelvis att vattenuppvärmningen ligger på sparlåga.

Styr ventilation och varmvatten

– Det är faktiskt väldigt smidigt, berättar Bengt Johansson. Vi kan öka värmen i god tid innan vi åker dit så att det är varmt och skönt när vi kommer fram. Dessutom kan vi med appen styra både ventilationen och varmvattnet vilket kan vara praktiskt beroende på vilken årstid man åker dit.

Som Ellevio-kund har Bengt också tillgång till sms-funktionen som larmar om strömmen har gått. Mycket praktiskt, liksom att tjänsten larmar om pannan saknar uppkoppling till nätet.

Räcker med att ha mobiltäckning

Men hur ska man tänka om man inte har möjlighet att installera en frånvärmepump i sin sommarstuga?
Bengt Johanssons rekommendation är då att investera i en luftvärmepump med möjligheten att köpa till ett värmeregleringssystem som också det kan styras på distans.

Och i den enklaste stugan, där uppvärmningen kanske sker enbart med hjälp av element som sätts in i väggkontakten, går det också att styra energiförbrukningen på avstånd. Lösningen är speciella styrsystem som sätts in mellan den vanliga stickkontakten och elementet. Och det är inte heller helt nödvändigt med internetuppkoppling eller wifi.

– Normalt sett krävs enbart mobiltäckning, berättar Bengt Johansson, för att hitta lösningar på hur energiförbrukningen kan styras på distans.

Mer information på NIBE Uplink

Guide: Energismart sommarstuga

Tips: Gör din stuga energismart

Läs mer