Bli en vinnare på solceller

1166

Funderar du på att satsa på solceller? Just nu är det en bra tid att göra en investering. Det finns mycket pengar att söka – som gör dig till vinnare både i plånboken och för miljön

Intresset för förnybar el växer allt mer. Och solceller är en av de energiformer som det är störst intresse kring – i Sverige har solcellskapaciteten fördubblats de senaste åren, om än från låga nivåer.

Varför? Jo, tekniken har utvecklats, det har blivit enklare att ansluta solcellsanläggningar till elnätet. Och – det finns bidrag att söka och avdrag att göra. Dessutom finns goda möjligheter att sälja vidare elen som blir över till ett fördelaktigt pris.

Professor Jenny Palm. Foto: privat

– När vi gjorde vår första studie 2008 var det miljöfrågan som var drivkraften. Idag kan man räkna hem solcellerna, så nu finns det även en ekonomisk orsak att välja solceller, säger Jenny Palm, professor i teknik och social förändring på Linköpings universitet. Regeringen satsar stort på att hjälpa till. Länsstyrelserna delar varje år ut 390 miljoner kronor i bidrag. Man kan också få ROT-avdrag på 30 procent för arbetskostnaden.

Jenny Palm tycker fortfarande att det är lite för krångligt att söka bidrag och hantera gröna elcertifikat, men hon är övertygad om att det kommer att bli enklare i takt med att intresset ökar:

– I till exempel Kalifornien kan man hyra ut sitt tak till personer som vill ha solceller. Då sköter den personen allt: Installerar solcellerna på ditt tak, du får en liten ekonomisk ersättning och är med och medverkar till att grön el produceras.

På elnätsbolagen märker man också av ett ökat intresse för egna solceller – på Ellevio blir tillväxten i år lika stor som samtliga kunder 2015, enligt Albin Kjellberg på Ellevio. Han menar att kunden tjänar in investeringen på 5-10 år, beroende på hur aktiv man är.

När man producerar egen el minskar förstås det egna elinköpet, och elnätsbolaget ersätter kunden för den nätnytta den bidrar med.
– Om man producerar mycket el kan man sälja ut den till marknaden. Väljer man aktivt kan man få allt från 0-1,50 kr per kilowattimme, säger Albin Kjellberg.

Den som går all-in för att producera solel väljer att lagra elen i batterier, något som visserligen kräver utrymme.
– Då börjar det bli riktigt intressant, eftersom konsumenten också kan göra skatteavdrag
med 60 öre per kilowattimme, säger Albin Kjellberg.

HÄR ÄR BIDRAGEN ATT SÖKA FÖR SOLCELLER

1,4 miljarder. Så mycket pengar har regeringen satsat på att stötta installationer av solpaneler. Så det är god idé att investera i solceller just nu!
Så här gör du!

Investeringsstöd

  • Regeringen anslår 390 miljoner varje år 2017-2019.
  • Pengarna söks hos Länsstyrelsen, via Boverkets portal och täcker en del av installationskostnaderna
  • Privatpersoner, företag och organisationer kan söka.
  • Väntetid på grund av det stora intresset.

Rot-avdrag

  • Det går att göra göra ROT-avdrag på 30 procent för arbetskostnaden. OBS! Kan inte kombineras med investeringsstöd.

Skattereduktion

  • Du kan göra avdrag på skatten om du matar in överskottsel till elnätsbolagen. 60 öre/kilowattimme, men max 18 000 kr/år.

Sälja el till elbolagen

  • Mikroproducenter kan sälja elen till elnäts-/elhandelsbolag. Priset varierar, ca 10-50 öre/kilowattimme.
  • Moms på 25 procent, om man säljer för mer än 30 000 kr/år

Källa: Energimyndigheten

FYRA SKÄL ATT SATSA PÅ SOLCELLER
1. Säker investering som ger snabbare avkastning än pengarna på banken.
2. Du bidrar till en bättre miljö.
3. Du höjer värdet på huset.
4. Du kommer garanterat att bli mer medveten om vad som drar el där hemma, och kommer att sänka kostnaderna ytterligare.
Källa: Albin Kjellberg, Ellevio.

Hitta din lokala energirådgivare

FAKTA SOLCELLER I SVERIGE

Mest solceller finns i storstadsregionerna: Stockholms län, Västra Götaland och Skåne. Det visar ny statistik från Energimyndigheten (mars 2017).

I Sverige finns det drygt 10 000 nätanslutna solcellsanläggningar som producerar mer än 140000 kilowatt (kW).

40 procent av anläggningarna ligger runt storstadsregionerna, i topp ligger Västra Götaland med 1 592 anläggningar. I botten ligger Västernorrland med 69.
Skåne toppar ligan över antalet kilowattimmar som produceras, med drygt 20 000 kW.

Kommunligan toppas av Linköping med drygt 5 000 kW tätt följt av Varberg och Uppsala (50 kommuner saknas i statistiken).

Hela 87 procent av anläggningarna har en mindre effekt än 20 kW och det är 52 procent av den totala installerade effekten. Sverige producerar betydligt mindre solenergi än till exempel Danmark, som har cirka 105 000 installerade solcellsanläggningar.

Kommun

Antal solcellsanläggningar

Norrtälje 424
Uppsala 315
Göteborg 272
Linköping 267
Gotland 242
Kungsbacka 217
Varberg 204
Västerås 183
Halmstad 166
Falkenberg 137

Källa:SCB och Energimyndigheten

Kommun

Installerad effekt (kW)

Linköping 5 364
Varberg 5 229
Uppsala 4 419
Göteborg 3 785
Västerås 3 501
Kungsbacka 3 168
Helsingborg 3 051
Halmstad 2 696
Malmö 2 608
Jönköping 2 430

Källa:SCB och Energimyndigheten