Bollen som ger energi – i dubbel bemärkelse

118

Soccket är en specialframtagen boll som kan alstra energi genom lek. 30 minuters spel räcker för att driva en enkel LED-lampa i tre timmar. Socckets skapare önskar att tekniken ska kunna användas även i andra produkter – exempelvis i barnvagnar.

Namnet Soccket är en blandning av orden soccer (fotboll) och socket (eluttag). Bakom innovationen står den amerikanska Harvard-studenten Jessica Matthews. Iden föddes efter ett besök hos släktingar i Nigeria. Under en bröllopsfest tog strömmen slut och diesel-generatorerna plockades fram. Men ångorna gjorde Matthews dåsig och hon valde att diskutera ämnet med släktingarna.

Läs också: GIVE WATTS bidrar till en ljusare och renare framtid

– De sa: Oroa dig inte, du vänjer dig. Detta störde mig eftersom det egentligen betydde att jag skulle vänja mig vid att dö. Men det som gjorde mig mest ledsen var att det var just vad de själva gjorde, säger Jessica Matthews till Businessinsider.com.

Jessica ville hitta ett pålitligt alternativ som alstrade renare energi. Eftersom hennes släktingar och vänner i Nigeria var stora fotbollsfans föddes idén om Soccket.

Portabel generator

Fotbollen fungerar på samma vis som en portabel generator. Bollen, som endast väger 30 gram mer än en vanlig fotboll, samlar energi under spelets gång och kan sedan driva en lampa eller ladda telefoner. På bollens utsida finns nämligen ett 6 voltsuttag.

Den till synes enkla idén fick stor uppmärksamhet och Soccket började säljas till välgörenhetsorganisationer och företag som distribuerade dem i fattiga områden. Förutom Soccket lanserades också hopprepet Pulse, baserat på ett liknande koncept.

Vidareutveckla idén

Jessica Matthews valde efter en tid att ändra inriktning och istället erbjuda samarbeten kring det unika i affärsidén – nämligen det som finns inuti bollen. Tekniken i bollen och hopprepet kallas för M.O.R.E, vilket står för Motion-based, off-grid renewable energy. En teknik som andra företag kan installera i sina befintliga produkter. Vilket, enligt Matthews, kan handla om barnvagnar, möbler och golv – allt som kan nyttja rörelseenergi.

Källa: Businessinsider.com