Bollnäs satsar på klimatsmarta flerfamiljshus

1312
Spadtaget för Bollnäs Bostäders första passivhus togs 2012 och stod klart våren 2014. Bilden visar det första huset som blev bostadsbolagets energisnålaste flerfamiljshus och tilldelades den högsta typen av miljöcertifiering, Miljöbyggnad guld. Fotograf Michael Perlmutter.

Bollnäs Bostäder satsar stort på klimatsmart boende. Förra året påbörjades bygget av 24 nya energisnåla hyresrätter. Bostäderna beräknas bli klara 2020.

Bostäderna kommer placeras i så kallade passivhus. Kvalitet, komfort och låg energiförbrukning är byggstenarna för sådana hus. Det nya flerfamiljshuset kommer bli 7-våningar högt och blir det andra passivhuset som byggts i Bollnäs kommun.

De gröna vackra solskydden är dekorativa på fasaden och ger en vacker skugga inne i lägenheten samt skärmar av starkt solljus. Foto: Michael Perlmutter.

Spadtaget för Bollnäs Bostäders första passivhus togs 2012 och stod klart våren 2014. Det huset blev bostadsbolagets energisnålaste flerfamiljshus och tilldelades den högsta typen av miljöcertifiering, Miljöbyggnad guld.

– Jag tror att det är framtiden, säger Bollnäs Bostäders styrelseordförande Ulf Nyrén om passivhus till helahälsingland.se och tillägger:
– Alla måste försöka hjälpas åt att rädda klimatet, och ju mindre energi vi förbrukar desto bättre.

Läs också: Ökat intresse för passivhus

Utsikt över sjön Varpen

Det nya Sundsbro-huset kommer att byggas intill det första, efter Stenbomsgatan bredvid Scandic hotell, med utsikt över sjön Varpen. Precis som det första passivhuset är även detta hus ritat av arkitekt Johanna Holm/Link Arkitektur.

Källa:
Bollnäs Bostäder
Helahälsingland.se