Chef på Gästrike räddningstjänst nominerad till pris

203
Under insatsen vid förra sommarens bränder fungerade Robert Strid både som en sammanhållande länk och som ansiktet utåt med mycket kontakt med media. Foto: privat.

Robert Strid, räddningschef på Gästrike räddningstjänst, är finalist i kategorin Årets ledarskapsinsats på Chef-galan. Han prisas för sitt arbete som räddningsledare under skogsbränderna i Ljusdals kommun sommaren 2018.

”En ledare som ställts inför ett så komplext uppdrag att det varit unikt i sitt slag. En hel bygds fortsatta framtid vilade under en tid på hans axlar. Genom tydlighet och transparens balanserade han aktörers olika viljor och förmågor. Att tvingas ställa en familjs lycka mot en annan familjs ”olycka” är något som de flesta av oss slipper. Den nominerade vågade vila tryggt i en personlig ledarstil där många skulle ryckas med av ledarskapets kastvindar.”

Så lyder juryns motivering till nomineringen av räddningsledare Robert Strid i kategorin Årets ledarskapsinsats på Chef-galan. Det är Försvarsmakten som delar ut priset som ges till en organisation, grupp eller individ som utövat ett gott ledarskap i en komplex situation.

–   Det är stort och så välförtjänt. Jag är glad och stolt över att få vara en av Roberts närmaste kollegor. Jag och hela Gästrike Räddningstjänst önskar honom lycka till i finalen även om han redan nu, är en vinnare på flera sätt, säger Päivi Havlund, förbundsdirektör, Gästrike Räddningstjänst.

Hedrande utmärkelse

– Det är kul och hedrande förstås. Jag är högst medveten om att jag bara är en del i arbetet, säger Robert Strid själv till svt.se.

Under insatsen vid förra sommarens bränder fungerade Robert Strid både som en sammanhållande länk och som ansiktet utåt med mycket kontakt med media. Han arbetade med att leda och fördela arbetet tillsammans med de olika enheterna. Men trots ett väl genomfört arbete gjordes ändå vissa misstag menar Robert.

– Jag har den största respekt för alla värden i skogen som gått upp i rök. I många delar gjorde vi det bra, men att det var resursbrist och problem med kommunikationen är inget vi sticker under stol med, säger Robert Strid till svt.se.

Förutom Robert Strid är stabschef Tobias Lindblom vid Försvarsmakten och operativa chefen Jakob Wernerman på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap nominerade i kategorin Årets ledarskapsinsats. Priserna delas ut på Chefgalan i Stockholm 19 mars.

Källa: Svt Nyheter Gävleborg, Chef.se, Gastrikeraddningstjanst.se

Ellevio och skogsbränderna 2018

Miltals av Ellevios ledningar påverkades under förra sommarens brand i Hälsingland. Men tack vare ett bra samarbete med entreprenörer och branschkollegor gick återställningsarbetet över förväntan. Läs mer: Ellevios arbete i spåren efter bränderna.

Här finns även en film om insatsen.