Cyklar – med eller utan batteri – ger lika mycket motion

1334
En ny studie visar att elcyklister får lite mer motion än traditionella cyklister. Men skillnaden är liten och det beror på elcyklisterna tillbringar mer tid i sadeln och därmed cyklar längre sträckor.

Glädjande nyheter för alla elcyklister. En ny studie* visar nämligen att de som trampar elcykel får lika mycket motion som traditionella cyklister. Enligt undersökningen får elcyklister till och med mer motion – även om skillnaden är liten.

Studiens smått förvånande resultat är egentligen inte så konstigt när man tittar närmare på anledningen. Enligt studiens författare beror det nämligen på att elcyklisterna tillbringar mer tid i sadeln och därmed cyklar längre sträckor.

Undersökningen gick ut på att man uppskattade energiåtgången för olika transportmedel, allt från el- och konventionella cyklar till att promenera och köra bil. Sedan kontrollerades hur lång tid respektive deltagare lade på transportmedlet per vecka och hur lång sträckan var.

Enligt forskarna pekar resultatet mot att man borde jobba för att fler väljer elcykel – och gå mot en förbättrad infrastruktur kring elcyklarna.

LÄS ÄVEN: Ta hand om din elcykel – 7 skötselråd

Elcyklister ofta äldre

Studiens slutsats ger stöd till uppfattningen om att man bör acceptera eller rent av förespråka elcyklar som ett hälsosamt och hållbart transportalternativ. Därmed kan elcyklarna användas för längre pendlingssträckor än traditionella cyklar.

För att underlätta eller premiera den här nya efterfrågan och undvika konflikter med andra som använder vägen i stadsmiljöer bör cykelinfrastrukturen expandera. Den kan också behöva anpassas för att hantera högre farter samt tillgodose säkerhetsaspekter, skriver forskarna i studien.

Som plåster på såren för de traditionella cyklisterna kan nämnas att de har ett något lägre BMI-snitt än elcyklisterna, 23,8 mot 24,8. Skillnaden kan till viss del förklaras av ett elcyklisterna är äldre, i snitt 48,1 år mot 41,4 år för de som trampar helt på egen hand. Det rapporterar Electrek.

LÄS ÄVEN: Detta är viktigt när svenskar väljer elcykel

* Namnet på studien är: “Physical activity of electric bicycle users compared to conventional bicycle users and non-cyclists: Insights based on health and transport data from an online survey in seven European cities.”

Källa: Ny Teknik