De byggde ekosmart hus i ett växthus

6802

Planen var att bygga ett timmerhus. Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Ibland blir det bättre. Läs om familjen Solvarm som byggde sitt hus i ett växthus och minskade sina energikostnader dramatiskt.

Anders och Rosmary Solvarm drömde om att bygga ett ekohus och hade redan köpt en bit mark vid Vänerns strand utanför dalsländska Brålanda.

– Vi ville ha ett timrat hus, och började bygga grunden 1998, berättar Anders.

Men livet kom emellan. När paret födde tvillingar 1999 sattes husbygget på vänt under två år. Det gick helt enkelt inte att bygga hus samtidigt som man hade nyfödda tvillingar där hemma. Och när Anders väl kunde börja bygga igen, under korta stunder i taget, gick tiden mest åt till att dra bort och lägga på skyddspresenningar, eftersom det var en regnig sommar. Han kom liksom aldrig riktigt fram till själva husbyggandet.

– Så jag började leta efter olika byggskydd, funderade på att sätta ett stort cirkustält över huset, säger Anders.

Minskade energikostnader
Eftersom Anders och Rosmary länge varit intresserade av hållbarhet och permakultur hade de gått en kurs i självhushåll. Nu lånade Anders även en bok om att bo i samklang med naturen, och insåg att det är möjligt att bygga hus inuti växthus, något som minskar energikostnaderna markant.

– Rosmary, som jobbat på Island, hade en kollega där som hade odling och ett kafé i ett jättelikt växthus. Hon gillade tanken och vi började fundera på det hela på allvar.

Ett besök på Botaniska trädgården i Lund och flera samtal med arkitekten Bengt Warne som byggt sitt hus i ett växthus i Saltsjöbaden övertygade dem.

– Vi köpte ett 300 kvadratmeter stort växthus och byggde utanpå huset, sedan byggde jag på lediga stunder under flera år, säger Anders.

Anders och Rosmary Solvarm. Foto: Jonas Lundberg

2006 var det 140 kvadratmeter stora huset färdigt, byggt inuti växthuset, likt världen i filmen ”The Truman Show”.

– Vi har flyttat vår klimatzon till medelhavsklimat, och har i princip blivit självförsörjande på grönsaker och exotiska frukter, säger Anders.

Obefintlig uppvärmningskostnad
Familjens uppvärmningskostnader är i princip obefintliga, eftersom växthuseffekten här verkar på ett positivt sätt. Det faktum att paret har sluppit tilläggsisolera finansierade halva växthuset. Resten av utgifterna för växthuset har de sparat in på värmekostnader. Sommartid ger växterna skugga, och därför blir inomhustemperaturen inte varmare än i andra hus.

– Vi tänker hållbarhet på fler sätt än uppvärmning, självförsörjning vad gäller odling, och materialval, säger Anders och berättar att de skapat ett eget kretslopp i sin glaskupa. De renar också sitt eget vatten och använder solfångare.

Planer på solcellspaneler finns också, på det lilla grannhuset som familjen håller på att bygga.
– Där jobbar vi med en helt ny lösning där vi integrerar solcellerna med växhuset för att få el.

Läs mer om naturhus, där Anders numera jobbar halvtid med att bygga. Gå in här
Läs även om tekniken i Bengt Warnes och Marianne Fredrikssons bok ”På akacians villkor” (Warne förlag).

Fakta om familjen Solvarms hus

Storlek: 140 kvadratmeter knuttimrat hus omgärdat av ett 300 kvadratmeter stort växthus.
Läge: Vid Vänerns strand utanför Brålanda.
Uppvärmning: Vedeldning, solvärme genom solfångare och inom en snar framtid solcellspaneler.
Kostnad: 1,5 miljoner kronor ”Men de pengarna har vi snart fått tillbaka eftersom vi inte har några värmekostnader och dessutom blivit nästan självförsörjande på grönsaker.”