”Det är bättre att ha pengarna på taket än i banken”

1991
Fredrik Holm ordf. i föreningen "Hållbart byggande i Värmland" Foto: Anna Nordström, KHaktuellt.

Priserna på solceller har minskat och solcellernas effektiva verkningsgrad har ökat. Det gör att allt fler vill installera solceller på taket.
– Vi börjar märka att företag och villaägare i Värmland tagit till sig informationen om lönsamheten i att satsa på solcellsinstallationer, säger Håkan André, projektledare vid Nordic Solar i Karlstad.

En av de privatpersoner som satsat på solpaneler är Fredrik Holm, styrelseordförande i föreningen Hållbart byggande Värmland. Sedan en tid tillbaka sitter solceller på hans radhustak i Karlstad. Fredrik räknar med en återbetalningstid för satsningen på mellan sex och åtta år.

– Det är bättre att ha pengarna på taket än i banken. Att sälja överskottet från solpanelerna, det vill säga den el jag får över efter egen konsumtion, ger mig en ränta på 4–5 procent att jämföra med noll procent på bankernas sparkonton, säger Fredrik Holm till nwt.se.

Enligt nwt.se har priserna på solceller gått ned kraftigt samtidigt som solcellernas effektiva verkningsgrad har ökat. Garantier på solcellsinstallationerna, både när det gäller modulerna och den effekt de presterar, är rätt omfattande menar man.

Vid Nordic Solar i Töcksfors och Karlstad är det full fart på verksamheten. Företaget, som utför totalentreprenader från idé till nyckelfärdig anläggning inom solenergi, har egentligen sin största marknad utanför Värmland. Stockholmsområdet, Västra Götaland och Skåne ligger före men nu börjar företag och villaägare i Värmland visa allt större intresse för solceller.

– Vi letar med ljus och lykta efter kunnig personal. Alla kurvor pekar uppåt. Det enda som begränsar är bristen på kompetent personal, säger Håkan André, projektledare vid Nordic Solar i Karlstad.

Källa: nwt.se