”Det är en härlig känsla att se nöjda kunder”

1880
Reza Derakhshanfar
Möt månadens medarbetare Reza Derakhshanfar, projektledare.

Reza Derakhshanfar kom till Sverige från Iran för att studera på Chalmers. Idag arbetar han som projektledare på Ellevio. Möt Månadens medarbetare som älskar fotboll, den svenska naturen och är en fena på att laga persisk mat.

Berätta hur du hamnade på Ellevio?

– 2008 kom jag till Sverige från Iran. Jag hade sökt in på elteknik på Chalmers. Jag minns den bitande kylan när jag anlände, den var svår att vänja sig vid. Den första tiden var inte heller så lätt eftersom jag inte kände någon och visste knappt något om Sverige. Men med tiden vande jag mig. Mot slutet av studierna träffade jag min fru. Hon är också från Iran men kom till Sverige som treåring. Efter Chalmers fick jag arbete som projektledare på ABB och därefter som projektledare på Ellevio. Här har jag nu varit i tre och ett halvt år.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att se resultatet av arbetet under slutbesiktningen. När nya kabelnätet är i drift och de gamla trästolparna är borta. Vetskapen om att vi förbättrat elen för så många och vädersäkrat elnätet. Det är en härlig känsla att se nöjda kunder.

Vad är det mest utmanande med ditt jobb?

– Jag tycker att hantering av tillstånd är utmanande och tidskrävande. Att få tillstånd att lägga en enda kabel under marken kan ta upp till två år beroende på område. Det är inte rimligt och kostar både tid och pengar. Jag tycker att myndigheterna ställer lite för höga krav på oss med tanke på att vi faktiskt bygger om elnätet för det framtida samhället.

Men varför tar det så lång tid?

– Länsstyrelsen kräver långa utredningar bland annat för att man är rädd om naturen. Men det är ju vi också. Vi vill inte heller förstöra naturen på något sätt. Däremot vill vi ge våra kunder ett bättre och effektivare elnät, exempelvis för att de ska kunna ladda sina elbilar. Tack vare det bidrar även vi till en positiv miljöutveckling.

Berätta vem Reza är privat?

– Jag är gift och har två döttrar på 6 och 1 år. Innan barnen kom brukade jag spela fotboll på söndagar, men det hinner jag inte längre. Men jag brukar följa olika matcher, favoritlaget är Liverpool. Annars spenderar jag mycket tid med familjen. Vi gör utflykter och vistas mycket i naturen. Ett annat intresse är matlagning. Jag är den som står för matlagningen hemma. Vi äter mycket persiskt, olika grillrätter och grytor blir det oftast.

Till sist. Om du var energiminister för en dag – vad skulle du göra då?

– Då återvänder jag till det jag pratat om tidigare. Jag hade sett till att lätta på tillståndskraven för oss som arbetar med energifrågor.

/FAKTA/
Namn: Reza Derakhshanfar
Ålder: 37 år
Yrke: Projektledare
Bor: Göteborg