”Det är roligt att bidra till ett mer hållbart samhälle”

821
Lisa Gerdin är kraftsystemanalytiker på Ellevio. Hon jobbar främst med stora anslutningar t ex vindkraftsparker. Lisas roll är att räkna på elnätet och utreda ifall det är möjligt att ansluta till en vindkraftspark eller ej. Foto: Ellevio.

Månadens medarbetare arbetar för ett mer hållbart samhälle. Privat bor hon med sin familj i Forshaga, är besatt av svampplockning och expert på att svänga ihop en lunch på kortast möjliga tid. Möt Ellevios analytiker Lisa Gerdin.

Hej Lisa. Berätta om din roll på Ellevio?

– Jag är kraftsystemanalytiker på regionnät och jobbar främst med stora anslutningar t ex vindkraftsparker. Min roll är att räkna på elnätet och utreda ifall det är en möjlig anslutning eller ej. Ska vi ansluta en ny kund är det också viktigt att förklara för dem varför vi gör på ett visst sätt.

Hur hamnade du här?

– Jag läste till civilingenjör i energisystem vid Uppsala universitet där jag läste flera kurser inom förnybara energikällor. Jag tyckte att elnätet var intressant eftersom det är en förutsättning för att kunna utnyttja den förnybara energin i stor skala.

När jag var färdig med utbildningen såg jag en annons för min nuvarande tjänst. Jag fick jobbet och det visade sig vara exakt det jag ville syssla med.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att det är ett mycket varierande jobb med komplexa frågeställningar. Sen är det såklart roligt att vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle.

Vilka är utmaningarna?

– Ofta ändras förutsättningarna i de frågeställningar man jobbar med, det gäller att vara uppmärksam och se till att man har aktuell information.

Berätta vem är Lisa utanför jobbet?

– Jag bor tillsammans med min sambo och dotter. Jag gillar att cykla. Jag brukar pendla till jobbet ett par gånger i veckan på cykel. Det är fyra mil fram och tillbaka. I somras köpte jag en landsvägscykel och då blev det några fina turer på cykeln.

Vid den här tiden på året kan jag bli lite besatt av att plocka svamp, kan helt enkelt inte sluta när jag väl börjat. Det kommer nog från min uppväxt med svampplockning som jag nu överför på min dotter Iris som har varit med på många svampturer i bärselen i skogen. Egentligen är jag inte så duktig på olika svampsorter utan plockar bara kantarell och Karl Johan. Det finns inget godare än en svamprisotto med mycket parmesan.

Har du någon hemlig talang?

– Ja, jag är en fena på att improvisera ihop en god lunch på kort tid.

Om du ska improvisera en snabblunch på en halvtimme, vad fixar du då?

– Grönkålspasta! Enkelt och gott! För det mesta blir det något vegetariskt när jag lagar mat.

Till sist. Om du var energiminister för en dag, vad skulle du göra då?

– Jag skulle jobba för ett mer digitaliserat och flexibelt elnät, så att vi snabbare kan ställa om till en fossilfri fordonsflotta och industri. Jag tror att vi skulle kunna utnyttja elnätets kapacitet bättre genom att exempelvis styra när elfordon ska laddas och använda batterier för att kapa effekttoppar.

Fakta

Namn: Lisa Gerdin
Ålder: 32 år
Familj: Sambon Sebastien, dotter Iris 1,5 år.
Yrke: Kraftsystemanalytiker
Bor: I hus i Forshaga (Två mil norr om Karlstad)