”Det är viktigt att känna att mitt jobb bidrar till något gott”

1073
Josefin Wiking, arbetar på Ellevio med energiomställning till nya smarta elmätare som gör att det bland annat kommer att bli lättare att hantera förnybar energi i elnätet. Foto Ellevio

Om hon var energiminister skulle hon arbeta för ett grönare och smartare samhälle där elbilen var standard. Möt månadens medarbetare, Josefin Wiking, som arbetar med energiomställning. Och verkligen lever som hon lär.

Berätta mer om din roll på Ellevio?

– Jag arbetar inom AMM-programmet som är till för att byta ut Ellevios befintliga elmätare till nästa generations smarta elmätare. Min roll i projektet går ut på att etablera processer och riktlinjer för hur Ellevio ska hantera mätarbyten som är av mer komplicerad karaktär.

Hur hamnade du här? Berätta om din bakgrund.

– Jag läste civilingenjörsprogrammet ”Energi och miljö” på KTH med inriktning på hållbar energiteknik. Att jag hamnade på Ellevio var något av en slump. Jag hade egentligen tänkt att forska i energisystemanalys, men när jag fick ett samtal från ett rekryteringsföretag blev jag nyfiken och ville testa att arbeta utanför universitetsvärlden.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är att jag har varierande och utvecklande arbetsuppgifter samtidigt som det viktigt för mig att känna att jag arbetar med något meningsfullt som bidrar till något gott i samhället. Och det känner jag verkligen att jag gör. Jag jobbar ju med energiomställning till nya smarta elmätare som gör att det bland annat kommer att bli lättare att hantera förnybar energi i elnätet.

Du som arbetar med hållbarhet. Lever du själv som du lär? Ge exempel.

– För mig är det viktigt att försöka leva på ett hållbart sätt. Till exempel äter jag mycket vegetariskt, har ingen bil och sopsorterar.

Tycker du att folk är miljömedvetna här hemma i Sverige?

– Jag tycker att vi är väldigt miljömedvetna i Sverige och vi jobbar för att ställa om till ett hållbart samhälle. Däremot tror jag att vår största utmaning som land kommer att bli att minska vår konsumtion. Sverige har ett alldeles för stort ekologiskt fotavtryck och vi måste använda mindre av jordens resurser.

Vad är det mest utmanande med ditt jobb?

– Då jag har bytt tjänst ganska nyligen är det mest utmanande att ta fram processer inom ett område som jag är ny inom. Senast Ellevio gjorde en utrullning av nya mätare var tolv år sedan, och mycket har förändrats sen dess som vi måste ta hänsyn till, detta gör att vi bryter ny mark i det här projektet.

Till sist. Om du var energiminister för en dag – vad skulle du göra då?

– Om jag var energiminister för en dag skulle jag arbeta för att skapa incitament för omställningen till ett grönare transportsystem där elbilar är standard. Jag skulle också arbeta för att bygga ut och förbättra kollektivtrafiken i Sverige.

Fakta:

Namn: Josefin Wiking
Ålder: 28 år
Yrke: Support Office Process Specialist
Bor: Stockholm