Detta är viktigt när svenskar väljer elcykel

3112
Störst efterfrågan har de cykelmodeller som byggts för skandinaviska väderförhållanden. De som klarar av allt från regn och slask till saltade vägunderlag. Foto: Cresent.

Det säljs mer och mer elcyklar i Sverige. Men vad är det som styr valet av cykel? Enligt experten är modeller anpassade för nordiskt klimat och de som har mittmotor mest efterfrågade just nu.

Enligt uppgifter från Svensk Cykling såldes 53 procent mer elcyklar mellan 1 september 2017 – 31 augusti 2018 jämfört med föregående period. Av den totala marknaden utgör elcyklar nu över 19 procent och Sverige är därmed ikapp övriga Europa.

Under 2018 ökade framförallt försäljningen av lite dyrare kvalitetscyklar.
– Vi tror att det bland annat beror på elcykelpremien, att konsumenterna väljer kvalitet hos cykelfackhandeln framför de billigare elcyklarna, säger Klas Elm, VD Svensk Cykling, i ett pressmeddelande.

Läs också: Allt du behöver veta om elcyklar

Premien, som innebar en subvention på 25 procent av priset, går inte längre att utnyttja men försäljningssiffrorna på elcyklar visar på en fortsatt positiv trend. Det menar Christoffer Tyrefors, VD och cykelexpert på Cykelkraft. Störst efterfrågan har de cykelmodeller som byggts för skandinaviska väderförhållanden. De som klarar av allt från regn och slask till saltade vägunderlag.

Kunderna tänker noggrant igenom sitt beslut

Det finns ett annat attribut som svenskarna föredrar på sina elcyklar – nämligen mittmotor. En trolig anledning, enligt Christoffer, är att svenskarna är pålästa och känner till fördelarna med att välja en elcykel med mittmotor. Exempelvis ger den cykeln en bra viktfördelning och bra grepp på bak- och framhjul. Med en mittmotor finns möjlighet att ha bakbroms på cykeln och det blir ingen extra rörelseenergi i hjulen.

– Vi har sett att svenskarna kan vänta ända upp mot två månader innan de beslutar sig för vilken elcykel de ska köpa. Det ser vi i alla fall som ett tecken på att de tänker igenom sitt val av elcykel noga innan de bestämmer sig för att handla, säger Christoffer Tyrefors.

Läs också: Ta hand om din elcykel – 7 skötselråd

Källa: Mynewsdesk.com och Svensk Cykling