Detta händer med solcellsstödet 2019

3090

Efter månader av ovisshet har regeringen säkerställt att utbyggnaden av solceller för 2019 kan fortsätta. I vårändringsbudgeten avsätts 300 miljoner kronor och stödet ändras till 20 procent av de stödberättigande kostnaderna.

Vid årsskiftet 2017/2018 höjdes solcellsstödet i Sverige från 20 till 30 procent av investeringskostnaden. Denna höjning resulterade i en enorm anstormning av nya ansökningar – varav många inte kunde finansieras i 2018 års budget. I budgeten för 2019 föreslogs sedan en sänkning av stödnivån för solceller till 15 procent.

Läs också: Tema Solceller: Massor av matnyttig information

Stödnivå på 20 procent

Nu har det dock fastställts att nivån istället sätts till 20 procent av de stödberättigande kostnaderna för både privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag.

Den nya procentsatsen tillämpas vid beslutstillfället och gäller därmed även ansökningar som ligger i kön. Vilket gör att investeringsstödet kan lämnas till fler projekt än vad som tidigare kunde förutsägas.

– Det ska vara enkelt och lönsamt att investera i förnybar energi för eget bruk. Det här är ett stöd som varit oerhört efterfrågat och det känns bra att kunna hjälpa den gröna omställningen på vägen, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund, i ett pressmeddelande.

Det var på regeringssammanträdet den 4 april som förordningsändring beslutades. 300 miljoner kronor extra tillfördes till solcellsstödet, vilket innebär att den totala budgeten nu är 736 miljoner kronor för 2019. Riksdagen sa sedan ja till regeringens vårändringsbudget tisdagen den 18 juni.

Källa: Regeringen.se
Läs också: 5 frågor från projektledaren inför en solcellssatsning