Dick vill få fler Hudikbor att välja solen

4238
Dick Pålsson. Foto: privat

Dick Pålsson heter mannen som vill få invånarna i Hudiksvall att välja solenergi. Sedan ett år tillbaka driver han ett projekt vars syfte är att fler skaffar solpaneler till sina hus.

För precis ett år sedan beslöt sig Hudikbon tillika Elleviokunden Dick Pålsson att skaffa solceller till sitt hus.
– Jag har alltid varit intresserad av förnybar energi och hade ett hus med söderläge så solceller var något som verkligen lockade.

Men att sätta igång med projektet visade sig vara krångligare än vad han hade trott.
– Det var mycket information om administrativa, tekniska och ekonomiska frågor.

I samma veva läste Dick en artikel om solceller i Ny Teknik. Den handlade om Jonas Nordström som driver Uppsala Solenergiprojekt. Jonas är en riktig eldsjäl som hjälper folk och förklarar allt som har med solceller att göra på ett enkelt och tydligt sätt.

– Jag ringde upp Jonas och frågade om han kunde hjälpa mig. Det kunde han och det visade sig att vi delade samma passion för solenergi. Jag fick svar på alla mina frågor och i maj samma år installerade jag solceller på mitt tak.

Lokal förankring

Dick berättar att när installationen skedde var det viktigt för honom att ha en lokal förankring. Därför anlitade han bara lokala entreprenörer.
– Förutom att man gynnar närområdet är det också praktiskt att ha folk i sin närhet som utfört arbetet ifall man skulle behöva hjälp med något framöver.

Dick och Jonas behöll kontakten och efter att ha träffats och samtalat flera gånger fick Dick frågan om han inte kunde tänka sig att starta ett solenergiprojekt även i Hudiksvall.

Dick Pålssons hus. Foto: privat

– Jag fick en snabb kurs av Jonas och sedan dess har det bara rullat på. Vi har hållit i två seminarier här i Hudiksvall och intresset har varit mycket stort. Jag har gjort 30 hembesök och av dessa beslöt sig 10 för solcellsinstallation. Det är en bra siffra och vi planerar att hålla fler seminarier i vår.

Dick berättar att det är alla möjliga som installerat solceller men med en övervikt på äldre personer.
– Det är lite förvånande men det jag har förstått är att det handlar om vad man lämnar efter sig till nästa generation. Man efterlämnar ett hus som både är miljövänligt och billigt i drift, ett bra hus på alla sätt och vis.

Till vardags arbetar Dick inom IT-branschen, solenergiprojektet driver han på sin fritid och får en liten provision från solpanelsföretagen.
– Det är småpengar så jag gör det inte för provisionens skull. Jag vill få folk att tänka mer långsiktigt, både på miljön men också ur ett ekonomiskt perspektiv. För idag med det nya generösa solcellsbidraget på 30 procent tror jag att solpanelsmarknaden kommer att ta fart ordentligt under 2018.

Läs mer om solcellsstöd ”Ökat investeringsstöd för installation av solceller”
Mer info: solenergiprojekt.se

Facebookgruppen Solprojekt Hudiksvall