E-sportevent för tjejer blev en succé

729
Female Legends har under flera år arbetat för att tjejer ska känna sig välkomna och inkluderade i e-sportvärlden. Foto: Ellevio

Tillsammans med Female Legends arrangerade Ellevio ett lyckat e-sportevent under sportlovet. Eventet var en del av Ellevios satsning på en jämställd energibransch.

– Forum som detta hjälper till att skapa en trygghet som främjar intresset för e-sport bland tjejer och icke-binära, säger Alexandra Jauhiainen, som var en av deltagarna.

Den första helgen på sportlovet anordnade Ellevio och organisationen Female Legends Sveriges största LAN för tjejer i Stockholm. LAN står för Local Area Network och ett LAN-event innebär att flera användare träffas och kopplar samman sina datorer för att spela datorspel mot varandra.

Eventet var en del av Ellevios satsning på en jämställd energibransch. I satsningen, som går under namnet Switch, är samarbetet med Female Legends en viktig del. Female Legends har under flera år arbetat för att tjejer ska känna sig välkomna och inkluderade i e-sportvärlden.

E-sportande tjejer mer benägna att välja tekniska yrken

Eventet inleddes med ett seminarium där Ellevio, Female Legends, Dataspelsbranschen, Pink Programming och Digitalt Innovationscenter diskuterade initiativ för att öka intresset för teknik bland tjejer. Här diskuterades forskning som visar att tjejer som spelar e-sport är tre gånger mer benägna att välja tekniska yrken.

Från vänster: Vanja Tufvesson, Pink Programming, Anton Albiin, Dataspelsbranschen, Liza Lind, grundare Female Legends, Paula Fagerlund, Arbetsförmedlingen Digitalt Innovationscenter och Ann-Carin Joelsson, Ellevio. Foto: Ellevio

Från Ellevios sida medverkade IT-chefen Anna-Carin Joelsson som lovade att man kommer att fortsätta att satsa på initiativ för att främja att kvinnor väljer tekniska utbildningar:
– Vi måste göra detta för att säkra vår utveckling framåt. Jämställda företag har inte bara högre trivsel, utan även högre lönsamhet, menar Anna-Carin Joelsson.

Ett forum som skapar trygghet

En av deltagarna i LAN-et var Alexandra Jauhiainen som spelat datorspel sedan hon var 8 år. Hon ser själv en tydlig koppling mellan datorspelandet och sitt eget intresse för teknik.

– Så fort jag börjat spela datorspel ville jag ha en snabbare dator med bättre prestanda och började söka information om hur jag kunde uppgradera min dator. Idag är jag intresserad av programmering och har idéer till ett mobilspel, säger Alexandra Jauhiainen och lägger till:
– Det som hindrat mig från att engagera mig mer är att miljön så ensidigt dominerats av en grabbighet där jag som tjej inte känt mig trygg. Jag tycker verkligen att separatistiska forum som detta hjälper till att skapa en trygghet som främjar intresset för e-sport bland tjejer och icke-binära.

Läs också: Ellevio vill se fler tjejer inom e-sport, musik och fotboll