Elbilar i miniformat ger glädje åt de yngsta patienterna

212
Oavsett om det är dags för operation eller något annat barnen oroar sig för står elbilarna till deras förfogande. Bilden är inte från St Olavs sjukhus.

På St: Olavs sjukhus i Norge får de yngsta patienterna färdas med stil. För att stunden innan en operation ska kännas mindre läskig får barnen köra elbilar genom korridorerna.

Inne på sjukhuset, som ligger i norska Trondheim, står elbilar av märket Audi och Volvo parkerade. Bilarna är i perfekt storlek för de barn som är intagna på sjukhuset. Oavsett om det är dags för operation, röntgen, blodprov eller något annat de oroar sig för står bilarna till deras förfogande. Om detta rapporterar Nrk.no.

Istället för att bli dragen i en säng kan nu barnen själva ta sig fram och plötsligt känns korridorerna inte fullt lika skräckinjagande.

Det finns en anledning till varför barnen är här och det är ofta ingen mysig sådan. Vi hoppas därför att barnen får en positiv sak att glädjas över när de är här, säger Cecilie Hyldmo Jansen, läkare på St. Olavs ortopediska avdelning, till nrk.no.

Inspirerade av ett barnsjukhus i USA

Cecilia är glad över den positiva respons de fått och hon hoppas att fler ska ta efter deras exempel. Idén fick de själva efter att ha sett ett Youtube-klipp från ett amerikanskt sjukhus. Där användes just elbilar i miniformat för att köra barn till operation.

Jag har inte hört om någon annan som gör detta i Norge. Men det hade varit kul om fler tog efter. Vi hoppas ju att detta blir en jättesuccé, säger Cecilie Hyldmo Jansen.

Källa: nrk.no