Elbilsboomen fortsätter – allt fler väljer att skaffa elbil

1437
Antalet elbilar ökar i Sverige och trenden är densamma i många andra delar av världen. I både USA och Kina, de två största marknaderna utanför Europa, utgjorde elbilar en majoritet av försäljningen av laddbara fordon under 2018.

Våren 2019 var antalet nya elbilar för första gången större än antalet nya laddhybrider. Trenden har därefter fortsatt och i juni tog elbilarna återigen en rejäl ledning i förhållande till laddhybriderna, det skriver Power Circle i ett pressmeddelande.

Enligt en undersökning gjord av Yougov i samarbete med Blocket Fordon kan 4 av 10 svenskar tänka sig en elbil som nästa bil. Trenden är densamma i många andra delar av världen. I både USA och Kina, de två största marknaderna utanför Europa, utgjorde elbilar en majoritet av försäljningen av laddbara fordon under 2018.

– Jag är inte förvånad över att trenden håller i sig, säger Daniel Kulin, sakkunning e-mobility på Power Circle. Elbilarna är snabbare, tystare, och smartare, och nya modeller får en allt längre räckvidd.

Läs även: Intervju med Ellevios strategi- och utvecklingschef om elbilsboomen. 

Laddinfrastrukturen växer

Den publika laddinfrastrukturen växer i ungefär samma takt som elbilarna, med en ökning på 49 procent de senaste 12 månaderna i jämförelse med de laddbara fordonens 55 procent. Det finns idag 7 981 publika laddpunkter fördelade på 1 849 laddstationer varav 401 erbjuder snabbladdning. I tillägg till den publika laddinfrastrukturen finns dessutom laddning hemma och på arbetsplatser.

Läs även: Förfinad batteriteknik kan förkorta laddtiden markant

I juni fattade riksdagen beslut om budgeten och nya medel till klimatklivet, ett stöd som beviljat bidrag till över 2000 ansökningar om laddinfrastruktur. Regeringen meddelade även att ett särskilt investeringsstöd inrättas för laddningsstationer på företag, bostadsrättsföreningar och andra organisationer. Syftet är att förenkla ansökningsprocessen.

– Power Circle välkomnar den här förändringen. Hemmaladdningen är särskilt viktig när du skaffar elbil, och det ska vara lika lätt när du bor i ett flerbostadshus som när du bor i villa, säger Johanna Barr, sakkunnig framtidens elnät och ansvarig för elbilsstatistiken.

Läs även: Ladda hemma-stödet är tillbaka. 

På nya elbilsstatistik.se finns ytterligare information.

Källa: Power Circle