Elbilspool för Stockholm stad och dess invånare

2497
Stockholm stad har valt att använda elbilar som en del av sin satsning mot en fossilfri fordonsflotta. Elbilarna kommer att användas dagtid av anställda inom Stockholms stad, men kvällstid och helger kan även privatpersoner boka dem. Foto: Shutterstock.

Stockholm stad har gått med i en bilpool med eldrivna bilar. Dessa bilar kan nyttjas av alla anställda i Stockholm stad men också av privatpersoner.

Stockholm stad har valt att använda elbilar som en del av sin satsning mot en fossilfri fordonsflotta. De första eldrivna bilarna finns i Arenagaraget vid Globen. De kommer att användas dagtid av anställda inom Stockholms stad, dess medarbetare och konsulter, men kvällstid och helger kan även privatpersoner boka dem.

Katarina Luhr, Klimat- och miljöborgarråd (mp), är positiv till initiativet.
– Bilpooler har som regel ett högt tryck på kvällar och helger. Vi har därför kommit fram till att det vore bra att upphandla en bilpoolstjänst. Det är bra för miljön, det blir bättre luft, mindre buller och mindre klimatutsläpp. Och just att man kan dela bil gör att en bil kan användas av fler och inte behöver stå stilla så stor del av dagen.

Läs också: Ladda elbilen säkert – så gör du

Hoppas på ökat intresse

Bilarna är av märket Renault Zoe och bokningarna måste ske genom den aktuella bilpoolen som staden upphandlat, i det här fallet Sunfleet, där den som vill får ansluta sig.

– Tanken är att det ska finnas bilar i både inner- och ytterstaden så att det blir en spridning. I år kommer det att komma in 40 bilar, men vi siktar totalt på 130 stycken. Sedan hoppas vi på ett ökat intresse när folk ser att det funkar och får upp ögonen för el-bilar, säger Katarina Luhr till stockholmdirekt.se.

Läs mer: Nytt test – Elbilen bästa klimatalternativet för familjen
Källa: tv4.se, Stockholmdirekt.se