Elcykel-fantastens 5 bästa tips före köp

1992
Felix Widén Norgren. Foto: privat.

Felix Widén Norgren älskar att cykla. Det har han gjort hela livet och de två senaste åren har familjen skaffat el-lastcyklar som de använder året om. Här är hans bästa tips.

1. Fundera över dina behov. Vad är syftet med el-lastcykeln? Vill du ha den som en fritidscykel, använda den till och från jobbet, ha den som en familjecykel eller semestra med den?

2. Det finns två vägar att välja när man köper en el-lastcykel; Antingen väljer du en billig variant eller en dyrare modell. En billig modell kan hålla lika länge som en med bättre kvalitet om den underhålls på rätt sätt. Men var beredd på att den kan kräva fler reparationer och reservdelar. Tänk också på att det tar några dagar innan du vänjer dig om du aldrig testat el-lastcykel tidigare. Kanske kan det vara idé att hyra en för att känna hur det känns eller låna av en kompis?

”Kanske kan det vara idé att hyra en för att känna hur det känns eller låna av en kompis?”

Den andra varianten är att du läser på ordentligt från första början och väljer en kvalitetscykel. Bra information hittar du genom att surfa runt på olika elcykelforum, gå med i Facebookgrupper (men ställ inte samma frågor som gruppen redan svarat på i sina trådar. De brukar bli lite trötta på det), kolla med butiker som säljer elcyklar, läs tidningen Allt om Elcyklar (som även har tester), prata med andra el-cykelägare.

3. För en barnfamilj är en lastcykel ett suveränt alternativ. Du kan välja mellan en 2-eller 3-hjuling och det är en smaksak. Själv föredrar jag en 2-hjuling eftersom den är mindre och smidigare då hjulen går i samma spår. Och i motsats till vad många tror är den stabilare än en 3-hjuling eftersom den lutar i kurvorna och är lättare att hantera vid till exempel gupp.

Familjen tar gärna el-lastcykeln ner till badet. Foto: privat.

4. Kolla upp att det finns gott om ställen som säljer reservdelar till just din modell och var närmaste verkstad ligger

5. Var inte rädd att cykla året om. På vintern byter du bara till dubbdäck och skaffar varma och praktiska kläder. Det är ofta lättare att ta sig fram i snö med en elcykel än med en bil. Till exempel när det är snökaos och långa bilköer då är elcykeln supersmidig.

FAKTA
Namn: Felix Widén Norgren
Ålder: 41 år
Familj: Sambo och son 4,5 år
Bor: Hökarängen, söder om Stockholm
Gör: Egen företagare, artist, jonglör, sysslar med marionetteater.
Äger: En el-lastcykel och har beställt en till så att han och sambon får varsin cykel och där han kan frakta sin stora marionettdocka.
Drömmer om: En cykelsemester till Spanien.