Elcykla på vintern – så funkar det!

4004

Temperaturen sjunker, snön faller och vintern är här. Men det betyder inte att cykelsäsongen är över. Faktum är att med en elcykel finns bra förutsättningar att cykla året om. Här är tips och råd kring hur du använder en elcykel i vintertid.

Att använda en elcykel under vintern har många fördelar. Om du normalt brukar ta bilen slipper du både kallstarter och skrapning av frostiga rutor. I många städer prioriteras dessutom snöröjning av cykelbanor framför bilvägar. Du kan utan problem klä dig i varm vinterjacka, överdragsbyxor och underställ utan att bli svettig i uppförsbackarna.

Ta in batteriet mellan cykelturerna

Det är viktigt att veta att elcykelns batteri tappar delar av sin kapacitet när det är kallt. En elcykelmotor fungerar i allmänhet ner till –20°C, men kylan gör att batteri och motor får en sämre effekt. Detta löser du genom att förvara cykelns batteri inomhus och låter det värmas upp igen mellan turerna.

Dubbdäck och reflexer

För att kunna parera halka och isklädda vägar bör du rusta din cykel med dubbdäck, ta det lite extra lugnt i svängarna och satsa på en bra hjälm till dig själv. Det är också av yttersta vikt att du syns bra i vintermörkret. Reflexer är mest synliga om de bärs och monteras på rörliga delar av kropp och cykel. Bär gärna reflexband runt hand- och fotleder, vilket också ökar synbarheten när du gör tecken för att svänga. Ett annat alternativ är att använda en reflexväst av god kvalitet. Kontrollera att västen är SIS- eller CE-märkt när du köper ny.

Elcykla i vinter – 5 tips

1. Varma kläder. Skaffa bra överdragsbyxor, sköna handskar och vindtät mössa så slipper du frysa. En sadelmuff till cykeln kan också vara en god idé.

2. Reflexer. Se till att synas i vintermörkret. En reflexväst av god kvalitet är ett mycket bra alternativ. Tänk på att reflexer tappar sin reflekterande förmåga över tid. Ta därför för vana att kontrollera skicket på alla de reflexer du använder och bär när du cyklar.

3. Dubbdäck. Rusta din cykel med dubbdäck så känner du dig säker även på isiga underlag.

4. Smörj vajern. Om du använder teflonfett på hela vajern, alternativt tunnflytande olja eller glykol, så riskerar inte växlarna att frysa.

5. Ta hand om batteriet. Sköt batteriet enligt instruktionerna i den medföljande manualen så fungerar det bra även på vintern.

Källa: Elcykla.com, Bicycling.se, Cresent.se.