Eldriven sopbil sopar hem hållbarhetspris

664
Eldriven sopbil släpper varken ut partiklar eller avgaser. Eldriften är också tyst vilket förbättrar livskvaliteten för de som bor i området och en bättre arbetsmiljö för de som kör bilen. Foto: Elisabet Olausson.

Tystare och noll avgaser – det är bara några av fördelarna med den nyutvecklade elsopbilen som har fått pris som årets avfallbehandlare på en återvinningsgala.

Motiveringen till priset löd: ”Årets vinnare har utvecklat ett koncept som kan komma att betyda mycket för framtidens avfallsbehandling”. Bilen är ett resultat av ett samarbete mellan Renova, Kretslopp och Vatten inom Göteborgs Stad och Volvo Lastvagnar.

För göteborgarna innebär eldriften bättre luftkvalitet: sopbilen släpper varken ut partiklar eller avgaser. Eldriften är också tyst vilket förbättrar livskvaliteten för de som bor i området, och bättre arbetsmiljö för de som kör bilen.

Läs också: Tips för en klimatsmart vardag

– Det är roligt att det uppmärksammas att vi ligger i framkant när det gäller teknisk utveckling. Redan 2015 ställde vi om till en helt fossilfri fordonsflotta och eldrift är ytterligare ett steg i vårt arbete för minskad miljöpåverkan, säger Hans Zackrisson, chef för fordonsutveckling på Renova, i ett pressmeddelande.

Transporterna effektiviseras

Renovas VD Anders Åström berättar i pressmeddelandet att sedan 2015 körs alla Renovas 240 tunga fordon på fossilfritt bränsle.

Läs också: Allt du behöver veta om elcyklar

– Med en helt eldriven sopbil tar vi och våra kunder ännu ett kliv för en hållbar återvinning och avfallshantering. Eldriften gör det möjligt att planera för bebyggelse och infrastruktur på ett friare sätt än idag. Samtidigt kan transporterna effektiviseras.

Återvinningsgalan anordnades av tidskriften Recycling i samarbete med branschorganisationerna Avfall Sverige och Återvinningsindustrierna. Galan belönar och uppmärksammar initiativ, nya produkter och arbetssätt som främjar hållbarhet och flyttar avfallet högre upp i avfallstrappan.

Källa: Mynewsdesk
Läs också: Elflygspremiär i Sverige