Ellevio vill se fler tjejer inom e-sport, musik och fotboll

536
Popkollo som arbetar långsiktigt för en jämställd musikscen har under 2018 genomfört sommarkollon för musikintresserade tjejer och transpersoner på 13 olika platser i Sverige. Foto: Ellevio.

Under 2018 fortsatte Ellevio att utveckla sina sponsringssamarbeten inom idrott, musik och e-sport där mansdominansen också ofta är stor.
– Under 2019 vill vi synas på ännu fler ställen utan att för den skull ändra vår sponsringsstrategi – att stödja ökad jämställdhet och främja tjejers teknikintresse, säger Thomas Kult på Ellevio.

För att få nya perspektiv på jämställdhetsfrågor startade Ellevio jämställdhetsinitiativet Switch under 2018. Ellevios samarbetspartners: Stockholms fotbollförbund, Female Legends, och musiklägret Popkollo arbetar alla för att skapa bättre förutsättningar för tjejer att utvecklas inom fotboll, e-sport och musik.

Popkollo vill skapa trygga miljöer där tjejer och transpersoner kan utveckla sitt musikintresse och ha riktigt kul tillsammans. Foto: Ellevio.

Ellevio valde medvetet att samarbeta med organisationer med helt andra infallsvinklar än energibranschen. Detta för att man på företaget har en bit kvar för att nå en jämn könsfördelning och därför behöver ta del av nya perspektiv. Perspektiv som i sin tur kan leda till proaktiva lösningar för att göra branschen mer attraktiv för kvinnor.

– Långsiktigt är målet att fler tjejer och kvinnor vill utbilda sig inom tekniska ämnen och förhoppningsvis jobba hos oss, säger Thomas Kult, sponsringsansvarig på Ellevio.

En av höjdpunkterna för Switch under 2018 var de välbesökta seminarierna under Almedalsveckan som Ellevio arrangerade tillsammans med sina samarbetspartners. Paneldebatterna handlade bland annat om hur tjejers teknikintresse kan stärkas, betydelsen av ett gott självförtroende och hur avgörande det är att det finns kvinnliga förebilder.

50/50 fonden och samarbetet med Stockholms fotbollförbund

Genom 50/50-fonden, som Ellevio startat tillsammans med Stockholms fotbollsförbund, har flera klubbar fått ekonomiskt stöd under det gångna året.
– Under 2018 har vi varit med och sponsrat Kista Sports Club KFUM, Reymersholms IK, IFK Lidingö FK, Mariebergs SK och Rågsveds IF. De projekt som klubbarna sökt stöd för handlar oftast om att locka fler unga tjejer till att börja spela fotboll och om att behålla äldre tjejer längre i klubben, säger Thomas Kult.

Flera klubbar har pågående ansökningar och nya spännande projekt är på gång under 2019.

Female Legends och e-sport

Female Legends har också haft ett framgångsrikt år. Föreningen fungerar som en samlingsplats för tjejer som e-sportar. Med hjälp av Ellevios ekonomiska stöd har Female Legends kunnat utöka sin verksamhet och attrahera fler medlemmar. Föreningen har under året genomfört turneringar, träningar och spelkvällar, deltagit i flera stora event som Dreamhack och Birdie samt vunnit flera utmärkelser – exempelvis årets förening av förbundet Sverok.

För 2019 har föreningen stora planer, bland annat ska Female Legends genomföra Sveriges största tjej-LAN i Stockholm under sportlovet. Detta tillsammans med Ellevio. Läs mer här!

Popkollo – för musikintresserade tjejer och transpersoner

Popkollo, som arbetar långsiktigt för en jämställd musikscen, har under 2018 genomfört sommarkollon för musikintresserade tjejer och transpersoner på 13 olika platser i Sverige. Föreningen har även firat sitt 15-års jubileum på Nalen i Stockholm med panelsamtal, workshops och fest samt genomfört musikproducentkurser i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Popkollo har också erbjudit nyanlända tjejer och transpersoner att testa att spela instrument, skriva egna låtar och bilda band.
– Popkollo har lyckats med att skapa ett ökat intresse bland organisationer och företag för föreningens utbildningar om jämställdhet, normer och förändringsarbete. Även vi på Ellevio har under 2018 anlitat Popkollo i utbildningssyfte och kommer att göra det även under 2019, berättar Thomas Kult.

Rinkeby Run – ny medlem i Switch-familjen
Rinkeby Run med syfte att få fler tjejer att motionera och våga pröva nytt. Foto: Ellevio.

Under hösten 2018 utökades Switch-initiativet med en fjärde organisation, Rinkeby Run, vars viktigaste målgrupp är ungdomar i Järvaområdet i Stockholm. Föreningen erbjuder många aktiviteter specifikt för tjejer och har som huvudsyfte att få fler tjejer att motionera och våga göra nya saker. Föreningen har bland annat lärt över 4 000 nybörjare att åka skidor på Spånga IP. Nu under våren ska skolstafetten Järva planeras och genomföras tillsammans med Ellevio.

– Väldigt mycket av vår sponsring har haft fokus på Stockholm, även om både Popkollo och Female Legends är aktiva över hela landet. Vi ska under 2019 utveckla våra befintliga samarbeten och titta på möjligheter att synas på fler ställen i våra områden, avslutar Thomas.