Emmas jordskepp är helt självförsörjande

4527

Snart har Emma Hansens jordskepp landat stadigt. I fyra år har hon jobbat med att bygga jordskeppet, det hus där hon kommer att vara helt självförsörjande på el.

Emma Hansen har länge drömt om att bli självförsörjande på el. Och även om det under en period bara såg ut att landa vid just en dröm, är det snart en verklighet.
– Min dåvarande man och jag bodde i en lägenhet och längtade efter en annan form av boende. Det kändes som om vi lade för mycket pengar på driftkostnader, och vi började fundera på om det inte gick att leva på ett annat sätt.

Emma hittade filmen Garbage Warriors, en film om arkitekten Michael Reynolds som byggde så kallade jordskepp, hus som är självförsörjande när det gäller el, uppvärmning och vatten och där man har sitt eget avlopp och, byggt av återvunnet material och producerar sin egen mat.

– Jag var 24 år då, och jag minns tydligt hur jag gick till kommunen och berättade om mitt projekt. Man kan väl lugnt säga att jag fick kalla handen, säger Emma och skrattar.
Men, i samband med att hon och dåvarande maken Magnus flyttade till värmländska Deje och den lilla byn Hällekil i Forshaga kommun, med sina tre barn, började drömmen ta allt tydligare form.

Idag har Emma byggt på sitt hus i fyra år. Till sommaren kommer det att vara inflyttningsbart, om än inte helt färdigbyggt. Än så länge har det enbart sommarstugestandard, men inom kort kommer det 200 kvadratmeter stora huset att vara lika bekvämt som vilket annat hus som helst, med den skillnaden att Emma har noll kronor i driftkostnader.

Huset som är byggt i suterrängstil är byggt av återvunnet material

Huset som är byggt i suterrängstil är byggt av återvunnet material som hon fått, omgärdat av 600 bildäck liggande i omlott mot jordväggen bakom huset. Däcken, som fungerar som en form och som isolering, är täckta med cement, något som gör att gifter inte sprids. Mot söder är planen att bygga ihop fasaden med ett växthus och i kullen bakom huset är fyra stora vattentankar som rymmer 12 000 liter regnvatten nedgrävda.

På taket samlas regnvattnet som genom ett snillrikt system förs ut i tankarna och därefter ut i ledningarna via två reningsverk och en pump. Bakom huset finns också tolv solpaneler och inne i huset finns tio batterier som kan lagra elen. För att ytterligare säkra elen kommer Emma att montera ett litet vindkraftverk på tomten.

– Jag lever mitt liv helt off-grid, alltså är självförsörjande på el.

– Jag lever mitt liv helt off-grid, alltså är självförsörjande på el. När det häromdagen var strömavbrott här i byn var jag en av få som hade min el som vanligt, säger Emma.

Huset värmer hon upp med egen ved från tomten i den lilla vedkaminen. På tomten och i växthuset växer det så att det knakar. Emma kommer inte att vara självförsörjande vad gäller grönsaker, men hon har ändå förmånen att skörda såväl ananas som dadlar och röda vinbär.

– Mitt mål är att vara en del av samhället, att leva så miljövänligt det bara går men ändå ha ett bekvämt liv.

Jordskepp

  • Jordskepp är en variant av passivhus (hållbarhetshus) som uppfanns av arkitekten Michael Reynolds under 1970-talet.
  • Det ska vara byggt av återvunnet material, t ex bildäck, och vara självförsörjande när det gäller el och värme, ha eget vatten och avlopp samt stora odlingsmöjligheter.
  • I Sverige har flera privatpersoner visat intresse för att bygga jordskepp, enligt modellerna som tas fram i New Mexico. Men det har visat sig att uppvärmningen inte räckt till för vårt kallare klimat, så jordskeppen i Sverige behöver förstärka uppvärmningen på olika sätt.
  • Michael Reynolds har varit i Sverige och föreläst på KTH om hur man kan anpassa husen för Europa.
  • Den engelske energikonsulten Mischa Hewitt har tillsammans med journalisten Kevin Telfer gått igenom erfarenheterna från jordskepp i Europa och presenterat resultaten i boken Earthships in Europe.

Fakta

Här bor: Emma Hansen, 30 år, med sina tre barn, 11, 9 och 5 år. Till familjen hör även Emmas pojkvän Albert.
Yrke: Emma jobbar med ensamkommande flyktingbarn.
Fakta om huset: När huset är helt färdigt kommer det att vara 200 kvadratmeter stort.
Just nu är det 80 kvadratmeter och består av ett rum och kök, men inom kort räknar
Emma med att det ska bli färdigt.
Material: Överblivet trä från tidigare byggen, däck från skroten i närheten.
Huset ligger i Hällekil i Värmland.