En tredjedel av alla nya bilar går att ladda – högsta nivån någonsin

820
Elbilar ökar
Registreringarna av laddbara bilar, det vill säga rena elbilar och laddhybrider, ökade med 94 procent i januari.

Antalet laddbara personbilar fortsätter att öka. Ny statistik visar att så många som en tredjedel av alla sålda bilar i januari gick helt eller delvis på el.
– Det här är den högsta nivån någonsin för en enskild månad, säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden.

Registreringarna av laddbara bilar, det vill säga rena elbilar och laddhybrider, ökade med 94 procent i januari. Andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna var rekordhöga 30,7 procent med 3 928 stycken laddhybrider och 1 225 stycken elbilar.

Ställer krav på infrastruktur

Antalet kan tyckas litet, inte minst i jämförelse med vårt grannland Norge där varannan ny bil är en elbil. Samtidigt menar Mattias Bergman att den svenska ökningen ställer stora krav på utbyggnaden av laddinfrastruktur:

– Så att den går i takt med det ökade utbudet och den ökade efterfrågan på laddbara bilar.

LÄS MER: Så fungerar hemmaladdning med laddbox

Kristofer Fröjd är chef för strategi och utveckling på Ellevio. Han tycker att den utveckling vi nu ser av elektrifierade fordon, i alla dess former, är jättespännande samtidigt som han är medveten om att det finns flera utmaningar.

En fråga som ofta tas upp i samband med elbilsdiskussioner är exempelvis hur laddplatserna ska kunna öka i hela landet och i samma takt som elbilsmarknaden. Kristofer Fröjd är övertygad om att lösningen på problemet är samarbete:

– Att etablera laddplatser eller olika typer av laddlösningar kräver att vi samarbetar på en annan nivå än vad vi gör idag. Politiker, kommuner, infrastrukturägare, energibolag, elbilstillverkare etc. måste dra åt samma håll och samarbeta på olika sätt, säger han.

Högre prognos för nästa år

Och Bil Sweden, den svenska branschorganisationen för tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar, tror att antalet laddbara bilar bara kommer att öka.

– Prognosen för personbilar nästa år säger 40 procent, säger Mattias Bergman.

Men det är inte enbart antalet personbilar som ökar. Också för lätta lastbilar ökade marknadsandelen till 6,8 procent jämfört med 3,2 procent i januari förra året. Dessutom fortsätter också, enligt en ny rapport, teknikskiftet när det gäller bussar. I den snabba elektrifieringen av stadsbussar ligger Sverige på femte plats i Europa med 235 nyregistreringar under 2019.

LÄS MER: Självkörande bussen Gacha rullar i Finland

KÄLLA: Bil Sweden