Energislösande lampor – nu ett minne blott

743
Det finns många bra och effektiva LED-lampor att välja bland. En halogenlampa använder fem gånger mer energi än en LED-lampa och håller bara upp till 2 000 timmar jämfört med LED som håller upp till 15 000 timmar.

Startskottet gick redan för nio år när traditionella glödlampor började förbjudas. Sedan den 1 september 2018 är det inte längre tillåtet att sätta halogenlampor på marknaden, och därmed är utfasningen av energislukande belysning klar.

Redan år 2016 kom skärpta energieffektivitetskrav på riktade halogenlampor (spotlights) för nätspänning (230 volt). Nu i september var det dags för den avslutande utfasningsdelen av halogenlampor för nätspänning med liten (E14) eller stor (E27) sockel.

– Det här är sista steget för att nå upp till EU:s krav på lampor, men det pågår redan nya förhandlingar för att skärpa kraven ytterligare gällande energieffektivitet, resurseffektivitet och funktion, berättar Peter Bennich, rådgivare på Energimyndigheten.

LED-lampor ett energismart val

Som alternativ finns redan många bra och betydligt mer effektiva LED-lampor att välja bland. En halogenlampa använder fem gånger mer energi än en LED-lampa och håller bara upp till 2 000 timmar jämfört med upp till 15 000 timmar för LED.

Har du kvar halogenlampor hemma får du givetvis använda dem och butikerna får sälja slut på de lampor som finns på hyllorna. Det kan vara bra att veta om att halogenlampor för 12 volt, även kallade lågspänningshalogenlampor och vanliga i exempelvis badrumsskåp, kommer att finnas kvar på marknaden.

Så fungerar LED-lampor – 10 frågor och svar

Så hittar du rätt lampa

När det är dags att inhandla nya LED-lampor är ett bra tips att ta hjälp av informationen på förpackningen. Det är viktigt att undersöka hur mycket ljus lampan ger, detta visas i lumen (lm). En LED-lampa på 470 lumen lyser som en glödlampa på 40 W. Ljuset från lamporna har även olika färgtemperaturer. Vidare berättar förpackningen om ljuset från lampan är kallt eller varmt, detta värde visas som Kelvin, (K). Ett lågt värde ger ett varmare ljus och ett högre ger ett kallare ljus.

Tänk på att alla lampor som gått sönder ska lämnas in till miljöstation.

Utfasningen av lampan steg för steg

September 2009: Förbud mot alla matta glödlampor och klara 100 watts glödlampor.
September 2010: Förbud mot klara 75 watts glödlampor.
September 2011: Förbud mot klara 60 watts glödlampor.
September 2012: Förbud mot klara 40, 25 och 15 watts glödlampor.
September 2016: Skärpta energieffektivitetskrav på riktade halogenlampor (spotlights) för nätspänning (230 volt) vilket i praktiken innebar att de fasades ut.
September 2018: Förbud mot halogenlampor för nätspänning (230 volt)

Källa: Energimyndigheten