Energisnåla Sea Bubbles – en bubblare inom eldrivet

1569
Sjötaxin Sea Bubbles är en eldriven båt som flyger fram över vattnet på två bärplan (kallas för foilande på båtspråk). Foto: Sea Bubbles.

Sea Bubbles är namnet på en svensk-fransk uppfinning. Det handlar om en energisnål sjötaxi vars namn syftar till dess futuristiska design. Nu presenteras den flytande ”bubblan” runt om i världen, bland annat i USA.

Historien om Sea Bubbles började med att den svenske entreprenören (och en gång världens snabbaste vindsurfare) Anders Bringdahl och den franske seglaren Alain Thébault kommer på en idé. De bestämmer sig för att skapa sjötaxin Sea Bubbles – en eldriven båt som flyger fram över vattnet på två bärplan (kallas för foilande på båtspråk). Inspirationen fick de efter att ha seglat världens snabbaste foilande segelbåt, L’Hydroptère, mellan Honolulu och Los Angeles.

LÄS MER: Framtidens flygplan kommer att vara eldrivna

– Vi har båda bott i storstäder med stora trafikproblem och tänkte, varför inte bygga foilande taxibåtar som går på vattnet i städerna? Idag ligger städernas vattenvägar totalt outnyttjade medan gatorna är proppfulla. En elektrisk båt med bärplan är optimal, för den skapar inga svall och låter inget, säger Anders Bringdahl till Båtnytt.

Framtidstaxi

Den första Sea Bubbles-turen testades för två år sedan längs floden Seine i Paris och skapade stor uppmärksamhet.

Idag har företaget 25 anställda och duon har bestämt sig för att deras första kommersiella version av Sea Bubbles ska vara en båttaxi på mellan 4–5 meter som har plats för fyra personer utöver föraren.
Den färdiga farkosten ska ge 2,5 timmars körtid och kunna laddas på 35 minuter med en maxkapacitet på 20 knop.

LÄS MER: Så kan tunnelbanan bli mer energismart

Till det första originalet har man byggt ytterligare fem prototyper, och en av dem besökte nyligen Miami. För att slå sig in på USA-marknaden har entreprenörerna gått samman med Daniel Berrebi vars företag Baja Ferries köpt in sig i Sea Bubbles, skriver Ny Teknik.

Källa: Ny Teknik och Båtnytt
LÄS MER: Passagerarfartyget som drivs av vindkraft