Enjay – ”Lepido är ett världsunikt energiåtervinningssystem”

3482

Hallå där…

Jesper Wirén, vd och en av grundarna till Enjay Systems

Berätta – vem är du? Vad driver dig, och hur uppkom Enjay systems?

– Ja, för mig är den personliga drivkraften att agera för klimatet. Vårt företag är i grunden ett så kallat greentechföretag, som utvecklar tekniska lösningar för att minska klimat- och miljöpåverkan.

Bakgrunden till Lepido är att jag och min kollega hade ett företag som tog fram lösningar för luftfiltrering i restaurangkök, från USA till mellanöstern och Australien. Vart vi än kom fick vi samma fråga: har ni någon lösning för att återvinna all uppvärmd luft från köken som bara släpps ut i tomma luften? Vårt svar var alltid nej – det fanns ingen teknik som kunde rena luften från fett och föroreningar så att energin i den uppvärmda luften skulle kunna återvinnas. Frågan återkom ständigt, och till slut hade vi sagt nej för sista gången. Vi fick helt enkelt utveckla en teknisk lösning som kunde hjälpa restauranger att återvinna energin.

På er hemsida är ert klimatfokus centralt. ”Vi har potential att minska de globala koldioxidutsläppen med 1 procent per år.” Det är ett ambitiöst uttalande!

– Med nuvarande utsläppskurvor beräknas de totala utsläppen i världen vara 50 gigaton koldioxid 2050. Samtidigt finns ungefär 15 miljoner restaurangföretag i världen – det vill säga professionella restauranger med ett ordentligt kök. Skulle alla dessa börja återvinna värmeenergin i den uppvärmda luften skulle vi kunna spara tillräckligt med energi för att minska utsläppen med 500 megaton, vilket är 1 procent av den totala utsläppsnivån.

Vi brukar säga att om det skulle finnas hundra företag som Enjay skulle vi klara klimatkrisen!

Men vad är Lepido då? Ventilation? Hur kan det ha betydande klimatnytta?

Jesper Wirén, vd och en av grundarna till Enjay Systems.

– Om ett barn frågade mig vad jag jobbade med skulle jag säga: vi jobbar med att försöka rädda världen. Det gör vi genom att spara energi där det inte tidigare har gått.

Rent konkret handlar det om att hjälpa restauranger att återvinna värme och luft som annars bara skulle försvinna ut i tomma luften. Och sparar man energi sparar man miljön.

Vi jobbar till exempel mycket med restauranger i en av de välkända hamburgerkedjorna. Varje sekund släpper de ut 1200 liter uppvärmd luft! Hotell släpper också ut en massa energi rakt ut i luften – Grand Hotel i Stockholm släpper ut 5000 liter uppvärmd luft – varje sekund! Kan de istället återvinna den varma luften, sparar de både energi och pengar.

Vad är det med er innovation som gör dig så entusiastisk?

– Personligen handlar det ju om att det verkligen känns som att vi på riktigt gör en klimatinsats. Jag vill känna att vi gör något för att kunna lämna över världen i gott skick till våra barn.

Hur ser intresset ut för er produkt ut?

– Framförallt är det fastighetsägare och tekniska konsulter som intresserar sig. Konsulterna vill spara energi för att uppnå klimatkrav, fastighetsägarna vill ofta helt krasst spara pengar. Och det finns ju faktiskt massa pengar att spara på att tänka mer på klimatet. Tar man alla de här restaurangerna jorden runt, så eldar de för kråkorna till otroliga summor. Energikostnader för 400 miljarder euro varje år släpps bara ut i luften.

Vissa restaurangägare och krögare sticker ut som klimatkämpar. Jag brukar ta upp Titti Qvarnström, krögare med en stjärna i Michelinguiden, som exempel. Hon brukar prata om att restaurangägarna ska lyfta blicken från skärbrädan och fundera över hur de kan minimera sina fotavtryck i allt från mat och matproduktion till kläder, energi och luftkvalitet.

Lepido är ett sätt att jobba med morötter istället för piskor och dåligt samvete. Med den här tekniken finns både pengar att tjäna och klimatnytta att uppnå.

LÄS MER: enjaysystems.com

SE FILMEN: Jesper presenterar Enjays bidrag.