Enjay och Peafowl Solar Power är vinnarna i Startup 4 Climate

937

Juryn i innovationstävlingen Startup 4 Climate har utsett två vinnare. Bland åtta nominerade företag valdes till slut Enjay Systems och Peafowl Solar Power och de får en miljon kronor var i prispengar.

Den 1 oktober presenterades vinnarna i innovationstävlingen Startup 4 Climate på Norrsken House i Stockholm. Priset består av totalt två miljoner kronor och personlig coachning med valfri jurymedlem – för att stötta företagen i deras fortsatta arbete.

Återvinning av värme och transparenta solceller

Åtta startup-företag var nominerade till finalen där de presenterade sina idéer inför en expertjury inom energi, klimat och entreprenörskap. Efter överläggning korades två vinnare:

  • Enjay som utvecklat aggregat för energiåtervinning för restaurangventilation
  • Peafowl Solar Power som gör transparenta, utskrivningsbara solceller som integreras i befintliga byggnader

Innovativa, klimatsmarta idéer får en skjuts framåt

Vad betyder då vinsten för vinnarna i tävlingen?

– Vi är mycket glada över att vinna Startup 4 Climate! Vi är ett litet företag med ett mycket ambitiöst mål – att minimera den energi som byggnader använder. Priset hjälper oss att komma närmare vårt mål genom att bygga en starkare relation med våra framtida kunder med bättre produkter, berättar Cristina Paun, projektledare och medgrundare till Peafowl Solar Polar.

– Förutom att prispengarna löste upp några kortsiktiga budgetknutar och därmed påskyndade en nyckelrekrytering till teamet, har vi redan fått nya, intressanta kontakter som fått upp ögonen för oss. Ser ut som att nätverket runt Startup 4 Climate kommer att bli lika betydelsefullt som själva vinsten, säger Nils Lekeberg, styrelsemedlem i Enjay Systems.

Ellevio, som var en av tre arrangörer för tävlingen, har också fått stor behållning av evenemanget.

–  Det har varit otroligt inspirerande att ta del av så många innovativa lösningar och vi ser fram emot att få jobba tillsammans med vinnarna framöver. Vi hoppas att vi genom tävlingen har kunnat ge både de nominerade företagen och vinnarna en skjuts för framtiden, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

LÄS MER: Enjay – ”Lepido är ett världsunikt energiåtervinningssystem” 

LÄS MER: Peafowl Solar Power – har utvecklat en genomskinlig solpanel