Enorma eldrivna ”Tesla-fartyg” invigs till hösten

3231
De batteridrivna pråmarna kan var och en transportera 280 containrar. De första sex fartygen förväntas ersätta 23 000 lastbilar från vägarna varje år i Nederländerna. Foto: Port-Liner.

Företaget Port-Liner håller just nu på att bygga enorma helelektriska fraktpråmar som går under namnet ”Tesla-fartygen”. De första sex fartygen förväntas årligen att ersätta 23 000 lastbilar från vägarna i Nederländerna.

Prislappen för projektet med eldrivna pråmar ligger på 100 miljoner euro, varav 7 miljoner är ett bidrag från EU. Båtarna, som byggs av det holländska företaget Port-Liner, förväntas få en betydande inverkan på lokal transport mellan hamnar i Amsterdam, Antwerpen och Rotterdam.

– Det finns idag cirka 7 300 fartyg över hela Europa och över 5 000 av dem ägs av företag i Belgien och Nederländerna. Vi kan bygga uppåt 500 elfartyg per år, men i så fall tar det ungefär 50 år innan industrin går på grön energi, säger Ton van Meegen, Port-Liners verkställande direktör till The Loadstar.

Från lastbilstransporter till nollutsläpp

De batteridrivna pråmarna kan var och en transportera 280 containrar. De första sex fartygen förväntas ersätta så många som 23 000 lastbilar från vägarna varje år i Nederländerna.

Port-Liner utvecklar sina egna fartyg, men de har även tagit fram en batteriteknik som ryms i en container och kan monteras på befintliga pråmar. Batterierna laddas på land med grön el från förnybara energikällor.

De två första pråmarna ska vara klara till hösten och kommer att invigas genom en segling i Wilhelmina-kanalen i Nederländerna.

Läs också: Passagerarfartyget som drivs av vindkraft

Källa: Theloadstar.co.uk och Electrek