Farväl till parkeringsbiljetten

2415
Stockholm har gått över till klimatsmarta digitala parkeringsautomater med solcellsdrift. Foto: Solveig Edlund, Stockholms stad.

Har du tänkt på att parkeringsautomaterna ser ut på ett annat sätt? För några månader sedan tog Stockholms stad bort den allra sista parkeringsautomaten som skriver ut biljetter. Numera är alla parkeringsautomater digitala och solcellsdrivna.

Pappersbiljetten är ett minne blott. Den allra sista parkeringsautomaten i Stockholm togs bort för några månader sedan på Kungsholms strand. Stockholm har därmed gått över till klimatsmarta digitala parkeringsautomater med solcellsdrift.

7,4 miljoner pappersbiljetter årligen

Stockholm stad ersatte i början av 1980-talet cirka 14 000 p-mätare med parkeringsautomater. Dessa har därefter utvecklats till att gå från mynt till betalning via betalkort. Antalet pappersbiljetter ökade successivt och på senare år skrevs det ut cirka 7,4 miljoner parkeringsbiljetter varje år.

I samband med säkerhetskrav från banker- och kortutgivare har dessa parkeringsautomater nu uppnått sin tekniska livslängd, skriver Stockholm Stad i ett pressmeddelande.

Stockholms stad har nu 800 stycken nya klimatsmarta p-automater i innerstaden och 200 stycken i ytterstaden.

Betalning sker med bank- och kreditkort samt de vanligaste bensinkorten. Parkeringsautomaterna accepterar också betalning via Apple-Pay och Samsung Pay. Alla former av kvitton är nu digitala.

Så här fungerar den digitala p-automaten:
  • Ange ditt registreringsnummer i p-automatens display.
  • Välj själv om du föredrar att automaten skickar kvittona via SMS eller e-post. Du kan även i efterhand hämta kvittona via stadens hemsida; pkvitto.stockholm.se.

Parkeringsövervakningen sker genom att parkeringsvakten kontrollerar bilens registreringsnummer i sin handdator. Parkeringsvakten få då information om pågående betalning och taxa för den gata det gäller.

Källa: Stockholms stad