Filmtips! Ung pojke bygger vindkraftverk i Malawi

2259
Filmen är baserad på en sann historia om den unga bondesonen William Kamkwamba i Malawi. William lånar en bok om energi från skolbiblioteket. Han får då en snilleblixt och börjar experimentera med batterier och cykelhjul för att bygga ett vindkraftverk. Foto Netflix.

Den Netflix-producerade filmen The boy who harnessed the wind utspelar sig i Malawi – ett av Afrikas fattigaste länder. 13-årige William Kamkwamba lyckas med hjälp av elskrot och en vetenskapsbok bygga en vindturbin som kan vattna grödor även under torka.

Filmen är baserad på en sann historia om den unga bondesonen William Kamkwamba i Malawi. Ett land ofta plågat av svält till följd av översvämningar, torka och korrumperat styre. William, som har ett stort elektronikintresse, hjälper till att laga trasiga radioapparater i sin by. Så fort han har en stund över letar han efter eldelar i skrotupplag.

Efter att lånat en bok om energi från skolbiblioteket får William en snilleblixt. Han börjar att experimentera med batterier och cykelhjul för att bygga ett vindkraftverk – som i sin tur kan driva en vattenpump. På så vis skulle det gå det att vattna grödor även under torka. När William närmar sig sin konservative far möter han först motstånd. Men efter att ha sett många bybor svälta ihjäl går pappan till slut med på att låta William prova sitt experiment med hjälp av lokalbefolkningen.

Imponerande kunskap inom teknik

Filmens vindkraftverk är byggt utifrån Williams ursprungliga modell. Filmteamet med regissör Chiwetel Ejiofor i spetsen berättar om utmaningarna kring att konstruera det:

– Vi kämpade med att förstå hur vindverket var byggt och hur det fungerade. Och så slog det oss att det var en 13-åring som gjort detta själv med hjälp av en lärobok. Det klargjorde verkligen vad han åstadkommit och med vilken beslutsamhet, uthållighet och optimism, säger Ejiofor till filmsajten Slashfilm.com

Förutom filmen på Netflix finns även William Kamkwambas livshistoria som bok och hans TED-talk finns på Youtube.

Läs också:
Passagerarfartyget som drivs av vindkraft
En ljusare framtid i Kenya – tack vare GIVE WATTS

Källa: Sydsvenskan och Elinstallatören